Učitelé, vstupte! Aneb premiérový den otevřených dveří pro středoškolské pedagogy

IMG_1760-3.jpg
Během dne otevřených dveří se učitelé dostali do celé řady laboratoří. Prohlédli si například oddělení aplikované biologie. Foto: Adam Pluhař, TUL

Vůbec poprvé představili zástupci všech fakult a univerzitního ústavu výzkum, vybavení laboratoří i mezioborová témata středoškolským pedagogům během speciálního dne otevřených dveří. Pilotní akce přivedla na Technickou univerzitu v Liberci čtyři desítky zástupců středních škol z celého Libereckého kraje.

Učitelky a učitelé středních škol poznávali v pátek 3. února možnosti, které TUL studentům nabízí. „Chtěli jsme ukázat celou šíři problematiky, kterou na TUL řešíme. Odborný pedagog pravděpodobně ví, co může univerzita v jeho oboru nabídnout, ale s velkou pravděpodobností neví o tom, co umíme v jiných oblastech. Navíc se u nás řeší mnoho mezioborových témat a pro mnohé je jistě překvapením, jaké obory mohou u nás kooperovat,“ řekl Miloš Hernych, proděkan Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) a koordinátor akce.

Během úvodních prezentací fakult několikrát zazněla nabídka spolupráce se středními školami.

„Naše fakulta by velmi ráda navázala užší kontakty s technicky spřízněnými středními školami. To znamená s učiteli, kteří mají ve výuce podobná témata,“ nastínil děkan FM Zdeněk Plíva v univerzitní aule. Fakulta se věnuje výuce elektronického systémů a zařízení, ale i programování. Nabízí také studium nanotechnologií.

Fakulta strojní TUL (FS) má sice šedivou barvu v logu, studium ale fádní není. Naopak sleduje moderní trendy. Ve své prezentaci o tom pedagogy přesvědčil proděkan Luboš Běhálek. „Naše fakulta se jako jedna z mála strojních fakult například věnuje plastům pro strojírenské technické aplikace. Klasické syntetické plasty jsou dnes nahrazovány v některých aplikacích biokompozitními materiály. Využíváme také moderních nástrojů, jako je virtuální realita. Mezifakultně se také zabýváme vývojem autonomních vozidel nebo elektromobilitou. Strojařina se dnes posouvá a sledujeme moderní směry,“ naznačil Luboš Běhálek. Také FS stojí o bližší propojení se středními školami. Nabízí například spolupráci při psaní maturitních prací nebo specializované workshopy.

 

Ty představila i Fakulta umění a architektury TUL (FUA). „Workshopy mohou pokrývat oblast architektury nebo umění. A to jak u nás na fakultě, tak přímo na vašich školách,“ naznačila proděkanka FUA Blanka Kirchner. „V oblasti architektury je to workshop na výrobu architektonického modelu, urbanistický workshop, kdy se studenti naučí přemýšlet nad koncepcí čtvrtí a rozložením měst, nebo workshop na 3D tisk – ten tedy z technických důvodů nabízíme jen u nás na fakultě. Pro studenty, které zajímá umění, umíme workshopy zacílit například na kvalitu veřejného prostoru,“ doplnila Blanka Kirchner.

Pedagogové si potom prohlédli vybrané laboratoře fakult, Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL nebo architektonický Ateliér Karla Hubáčka. Mohli si například zblízka prohlédnout plastinovaná těla, zkusit si virtuální ovládání robota nebo nahlédnout do mikrosvěta. Ekonomická fakulta představila výsledky soutěže o nejlepší start-up TUL pořádaný Student Business Clubem a nebo aktivity projektu NAKAP.

„Jsou sice prázdniny, ale mě tento termín vyhovuje. Jsem ráda, že jsem si nemusela domluvit suplování a uvolnit se z výuky. Taková nabídka možností pro střední školy je skvělá a jsem ráda, že jsem přišla. Strávila jsem hezký půlden ve společnosti příjemných lidí a získala další motivaci pro moji práci stejně jako lepší přehled o tom, co TUL nabízí,“ řekla Alena Šáfrová, učitelka fyziky a chemie z Doctriny – Podještědského gymnázia v Liberci. TUL s Podještědským gymnáziem spolupracuje například v rámci programu Projektových dní na Technické univerzitě v Liberci.

„Koncepce dne otevřených dveří byla skvělá. Je dobré vidět, co univerzita nabízí za možnosti. Určitě bychom byli rádi i za další ročníky. Líbí se mi i nápad na užší spolupráci třeba při ročníkových pracích. Před lety jsme už takto spolupracovali. A bylo povzbuzující, když jsme viděli našeho bývalého studenta Františka Manliga na fakultním propagačním videu jako příklad úspěšného absolventa,“ řekl Ivan Kopal ze Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy Liberec.

„Reakce pedagogů na tento koncept dne otevřených dveří vyhodnotíme, a pokud se bude líbit, akci zopakujeme,“ uvedl koordinátor akce Miloš Hernych.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 370