Univerzita třetího věku TUL přijímá přihlášky ke studiu v novém akademickém roce

OBRÁZEK 1-2.jpg
Přihlášky na kurzy Univerzity třetího věku TUL lze posílat do konce srpna. Začíná se v říjnu. Foto: Anna Provazníková

Pět světových jazyků, Příběhy z dějin světa, Kurz moderních technologií, Světová architektura, Herbologie nebo Cestovní ruch … To je jen část nabídky kurzů, které mohou v příštím roce navštěvovat posluchači Univerzity třetího věku Technické univerzity v Liberci.

Centrum celoživotního vzdělávání TUL začalo přijímat online přihlášky ke studiu. Hlásit se je možné do konce srpna. Studium začne v říjnu.

„Zájem je velký, nejoblíbenější kurzy jsou pár minut od zveřejnění obsazené,“ říká Petra Palaščáková, organizátorka U3V TUL.

Pro nadcházející zimní semestr je v nabídce 63 kurzů, z toho několik novinek. Například se po delší odmlce opět otevře kurz Španělštiny pro začátečníky, v dalším novém kurzu se posluchači mohou populární formou dozvědět „Jak rozumět historii slovem i obrazem“, nebo se seznámit se „Světovou architekturou“. Výuka na U3V TUL ale není jen sezením v lavicích. Posluchači U3V TUL se učí i v laboratořích. Ve spolupráci s iQLANDIÍ jsou nově nabízeny 2 kurzy: „Kurz moderních technologií v iQ FABLAB“ a „Zážitková věda-Svět kolem nás“, ve kterých si senioři budou moci v laboratořích prakticky „osahat“ daná témata. V nabídce U3V TUL ale najdete také kurzy, ve kterých si můžete protáhnout tělo, zazpívat si, nebo se realizovat výtvarně.
 

„U3V TUL v loňském roce oslavila 25 let od svého vzniku. Počet posluchačů i nabízených kurzů se každoročně zvyšuje. V současnosti nabízí více než 60 kurzů z nejrůznějších oblastí lidského vědění a dovedností. V loňském roce navštěvovalo přednášky a semináře více než 750 seniorů z Libereckého kraje. Většina kurzů probíhá v prostorách univerzity klasickou prezenční formou, ale některé kurzy jsou nabízeny online. Mimo to pořádá U3V TUL pro své posluchače jednorázové přednášky, výstavy, koncerty, exkurze a letní školy,“ doplňuje Jitka Pacltová, ředitelka Centra celoživotního vzdělávání TUL.

U3V TUL je členem Asociace univerzit třetího věku ČR (AU3V ČR), která sdružuje 47 členů z 23 českých univerzit. Hlavním úlohou  AU3V ČR je zajišťování kvality výuky U3V, podpora diverzity a dostupnosti vzdělávání seniorské populace formou U3V a také internacionalizace a Public Relations U3V v celostátním i mezinárodním kontextu.

Od roku 2023 je U3V TUL rovněž členem evropské asociace European Federation of Older Students (EFOS), jejímiž členy jsou instituce i jednotlivci z 10 evropských zemí, které se věnují vzdělávání seniorů. Jedním z cílů EFOS je podpora společných projektů pro starší studenty v celé Evropě.

Kurzy U3V TUL jsou určeny občanům 50+ s maturitou. Nejčastěji se ale přihlašují zájemci v okamžiku nástupu do důchodu, kdy hledají pravidelné aktivity pro naplnění volného času. Univerzita třetího věku je pro mnohé místem setkávání s aktivními vrstevníky, kteří mají podobné zájmy. Často zde vznikají nová přátelství, která přesahují areál univerzity,“ dodává Petra Palaščáková.

Nabídka kurzů U3V TUL pro zimní semestr 2024/25

ad, ji

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

Loni si velkou pozornost vysloužila přednáška zakladatele a CEO úspěšného start-upu Tanganica Filipa Svárovského.

JobTUL Days no. 2. Rezervujte si termín 6. listopadu 2024

První ročník veletrhu JobTUL Days byl velmi úspěšný, a tak jsme se s chutí pustili do příprav dalšího. V tuto chvíli máme termín a více než čtyři desítky registrovaných firem napříč obory. JobTUL Days budou opět největším veletrhem pracovních...

6. 6. 2024 | Události | 214