Už žádné tápání v menze ani kampusu. Zahraniční studenty provedou videa

IMG_0542-2.jpg
Nová videa pomohou nejen studentům, kteří na TUL přijíždějí například v rámci programu Erasmus+, ale i samoplátcům, co si vyberou nějaký anglický studijní program. Foto: Adam Pluhař

Krok do neznáma bude pro stovky zahraničních studentů, kteří každý rok přijíždějí na naši univerzitu, o poznání menší a měkčí. Díky instruktážním, anglicky namluveným videím. Studujícím z jiných zemí pomohou překlenout případné nesnáze při nezbytných registracích nebo každodenním životě v kampusu, na kolejích nebo ve městě.

Šestnácti videi provází nedávní stážisté ze Zahraničního oddělení TUL, Tiffany Yaelle Drian z Francie a Umut Sedat Efeoglu z Turecka. Dvojice na nich ukazuje, jak se vyznat v univerzitním kampusu, jak si objednat jídlo v menze, vyprat prádlo na kolejích, zarezervovat sportoviště nebo jak zaplatit jízdné v liberecké MHD.

„Dnes si ukážeme menzu v hlavním kampusu, který se nachází v budově F,“ zve ve videu Tiffany strávníky do univerzitní menzy. Předvádí například použití univerzitního čipu a správný výběr čísla u stojanu. Vzápětí upozorňuje na častý problém – skutečnost, že si strávník zapomněl jídlo objednat den předem. Tiffany ukazuje dvě možnosti, které pak zapomnětlivci zbývají – výběr jídla u salátového baru nebo minutky u pokladny. „Zde máte čtyři možnosti,“ pokračuje Tiffany.

Videa připravilo Zahraniční oddělení TUL ve spolupráci s Oddělením komunikace a marketingu TUL a Tiffany se spolu s Umutem výrazně podíleli na scénáři i jejich zpracování. Zkušenost obou stážistů s životem na naší univerzitě byla totiž čerstvá a tudíž maximálně autentická. „Chtěli jsme zahraničním studentům co nejvíc usnadnit pobyt v Liberci i na TUL a zmenšit jejich stres a nervozitu. Vše potřebné už teď budou znát dopředu z videí. Tím, že Tiffany a Umut měli čerstvou zkušenost se ‚sžíváním se s TULkou‘, přesně věděli, co je pro nováčky dobré vědět nebo s čím by po příjezdu k nám mohli tápat. Věříme, že videa budou bližší i tím, že je natáčeli zahraniční studenti pro studenty,“ říká k novým videím Tereza Martínková ze zahraničního oddělení naší univerzity.

 

„To, že videa připravovali právě stážisté, je i zajímavou ukázkou toho, jak nabídnout studentům na různých pracovištích Technické univerzity v Liberci možnost spolupráce a praxe ať už s podporou programu Erasmus+, Unigo nebo jiných, které se na TUL využívají. Je to určitě obohacující pro obě strany a Tiffany a Umut jsou toho příkladem,“ uvádí prorektorka TUL pro zahraniční vztahy Kateřina Maršíková.

Odkazy na youtube kanály s videi budou zahraniční studenti dostávat v e-mailech během kontaktu s libereckou univerzitou. Spoty se objeví také v anglické i české verzi sociálních sítí Technické univerzity v Liberci. A budou i na webové stránce studytul.com, která láká uchazeče o studium a poskytuje všechny potřebné informace.

V rámci celého minulého akademického roku přivítala TUL 151 studentů z programu Erasmus+, kteří do Liberce přijeli studovat nebo na stáž. Další velkou skupinou, která ze zahraničí každým rokem přijíždí na naši univerzitu, jsou samoplátci, kteří si vybrali nějaký anglický studijní program. Také jim jsou nová videa určena. A inspiraci mohou ve videích najít i noví zahraniční zaměstnanci naší univerzity.

Také v nadcházejícím semestru se bude libereckým kampusem mohutně ozývat angličtina. Zahraniční oddělení již nyní ví, že se jen na zimní semestr nastávajícího akademického roku v rámci programu Erasmus+ přihlásilo 106 studentů. Tito mladí lidé mají zájem jak o studium, tak stáže. „Tito noví studenti už budou mít díky instruktážním videím příjezd a pobyt na TUL zase o něco snazší,“ doplňuje za studijní oddělení naší univerzity Daria Mlejnková.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce