Užitečný průvodce do nepohody pomáhá na cestách prvním studentům

P0009319-3.jpg
TULtrip nabídne studentům i zaměstnancům univerzity v zahraničí pomoc v krizové situaci. Foto: Adam Pluhař, TUL

Prvním studentům začala na výjezdech v zahraničí pomáhat speciálně vyvinutá mobilní aplikace TULtrip. Poskytne podporu v případech nemoci, pandemických opatření, dopravní nehody, krádeže nebo jiné krizové situace.

Aplikace TULtrip stažená do mobilních telefonů nabídne po vyplnění profilu potřebné kontakty na zastupitelské úřady, linky tísňové pomoci v dané zemi nebo čísla pojistných smluv. „Aplikaci bych doporučila stáhnout každému, kdo se chystá vyjet z Technické univerzity v Liberci do zahraničí, protože nikdy nevíte, co vás tam potká. V případné krizové situaci plné stresu budete mít všechny potřebné informace po ruce,“ uvedla Radka Přeučilová z referátu TUL pro Erasmus a zároveň manažerka pracovní skupiny projektu RoLiZ. V rámci tohoto projektu užitečná aplikace vznikla.

Aplikaci vyvíjel student Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL Matěj Beran jako svoji diplomovou práci. „Aplikace například vyzývá studenty, aby se před výjezdem přihlásili do systému DROZD, který spravuje ministerstvo zahraničí. Umožňuje totiž zorganizování pomoci českým občanům, pokud před tím poskytli nějaké základní informace o svém pobytu v zahraničí,“ přiblížil před časem jednu z výhod aplikace Matěj Beran.

TUL byla v ČR první univerzitou, která na vývoji aplikace užitečné při výjezdech v zahraničí začala pracovat. Myšlenka pak oslovila i jiné vysoké školy.

Pokud máte o TULtrip zájem, podívejte se na návod stahování aplikace do mobilního zařízení.

Prostřednictvím programu Erasmus+ vyjede z TUL každým rokem do zahraničí asi 120 studentů. V rámci Erasmu+ studenti navštěvují země Evropské unie. Cestovatelé z Technické univerzity v Liberci ale míří také na partnerské školy na Taiwanu a v Malajsii. Ještě před pandemií odjíždělo do těchto míst přibližně pět lidí za rok. Každým rokem rovněž vycestuje přibližně osm desítek zaměstnanců naší univerzity, aby se mohli zdokonalit v angličtině nebo aby se setkali se zahraničními partnery.

Mobilní aplikace pro školu v kapse. To je TULapp

Studenti a vyučující Technické univerzity v Liberci mají možnost využívat další užitečnou aplikaci. Je jí TULapp, v níž uživatel nalezne detailní přehled o studiu. A to včetně přehledného rozvrhu, harmonogramu zkouškových termínů nebo interaktivní mapy Liberce.

Aplikace umožňuje zapisovat si, či odepisovat zkouškové termíny a mít tak plnou kontrolu nad studiem na dosah ruky. Užitečný pomocník navíc studenty upozorní na zadanou známku ve STAGu nebo na uvolnění zaplněného zkouškového termínu.

Mobilní aplikace TULapp pro komunikaci s IS STAG ve verzi pro Android je ke stažení v Google Play.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541