Višňová se z povodní vzpamatovala i díky pomoci z TUL

20240921_092645-2.jpg
Dobrovolníci z TUL pomáhali zpevňovat hráze, uklízeli v okolí řek i na pozemcích obyvatel. Foto: archiv KTV FP TUL

Sedmnáct dobrovolníků z naší univerzity pomáhalo uklízet spoušť, kterou ve Višňové na Frýdlantsku způsobila zářijová povodeň. Dobrovolníci vyslyšeli výzvu Katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, jež spontánní akci koordinovala. Další lidé pomáhali materiálně.

Dobrovolníci z TUL pomáhali zpevňovat hráze, uklízeli v okolí řek i na pozemcích obyvatel. Také ale třeba vytahovali zapadlé auto. Do Višňové sice z naší univerzity odjelo 17 dobrovolníků, s nabídkou pomoci se jich ale na katedru obrátilo o desítky víc. Pro ně už zkrátka nebylo místo v univerzitním autě. Starosta obce žádal skupinky do deseti lidí, aby si nepřekážely s ostatními dobrovolníky, kteří ve Višňové pomáhali.

„Mise“ z TUL do Višňové nepřijela jen pracovat, ale přivezla plně naložené auto s věcmi, které se vybraly v rámci vyhlášené sbírky. Jednalo se například o smetáky, lopaty, rukavice, dezinfekční prostředky a podobné úklidové vybavení.

Díky dobrovolnické pomoci se už podařilo škody napravit a pomoc už není potřeba. „Ještě i nyní nás kontaktují lidé z univerzity, jestli se mohou do pomoci po povodních zapojit například o nadcházejícím víkendu. Jsem opravdu velmi rád, že se nejen mezi studenty a zaměstnanci naší katedry, ale i na celé univerzitě najdou dobrosrdeční lidé, kteří se nebojí obětovat svůj čas a energii ve prospěch jiných lidí v nouzi. Domnívám se, že i to patří ke třetí roli každé univerzity hodné toho označení,“ ocenil altruistický přístup koordinátor pomoci Lukáš Rubín, vedoucí KTV FP TUL.

Pomoc dobrovolníků ocenil i starosta Višňové Michal Scheidl. „Jsme velká obec a třeba jen uklidit všechny obecní prostory bylo náročné. Hodila se nám každá ruka. Dobrovolníkům z TUL moc děkujeme za pomoc,“ zhodnotil starosta Višňové Michal Scheidl.

 

„Jsem moc rád, že se na naší univerzitě našlo tolik studentů i zaměstnanců ochotných operativně a nezištně pomoci lidem postiženým povodní. Děkuji za to,“ zhodnotil nedávnou pomoc rektor Miroslav Brzezina.

Oslovení dobrovolníci pokládají pomoc v obci za dobře a správně strávený čas. Svaly napínali pedagogové spolu se studenty. „Akce tohoto typu má pro mě jako vyučujícího velký přesah. Nejenom, že člověk pomůže, kde je potřeba, ale také pozná své studenty v jiném prostředí. A byli skvělí! Jako sportovci se fyzické práce nebojíme a je fajn použít svaly pro změnu i na takhle užitečnou činnost,“ uvedla Petra Čaplová, vyučující KTV FP TUL.

„Obec Višňová vzhledem ke své poloze trpí povodněmi často. Jsem rád, že se tentokrát naše univerzita rozhodla nabídnout pomoc. Vnímám to tak, že jsme nejen mohli přispět k odstranění následků nedávných povodní, ale také jsme posílili vztahy mezi zaměstnanci univerzity a ostatními studenty,“ vzpomněl na svůj pracovním víkend Vojtěch Kameník, student, 2. ročníku Učitelství pro 2. stupeň základních škol, aprobace tělesná výchova a zeměpis. Spolu s ostatními dobrovolníky pomáhal se zpevněním cesty, odstraňováním spadlých stromů a čištěním říčky či zaplavených oblastí.

Oslovení dobrovolníci si také uvědomovali, že lidem ve vyplavené obci pomůže i pocit nelhostejné sounáležitosti. „Věřím, že naše přítomnost v postižené oblasti přinesla obyvatelům nejen praktickou pomoc, ale i pocit, že v této těžké situaci nejsou sami,“ řekl Lukáš Vávra, student 3. ročníku studijního programu tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání.

Jiní zase mimo jiné ocenili smysl pro černý humor, který lidem zvyklým na povodně umožňuje vypořádávat se s opakující se velkou vodou. „Miestni z Višňovej sú na povodne zvyknutí, takže už majú taký nadhľad, že si dokážu robit srandu z pre nás nepredstaviteľných situácií. Vlastne pre mňa celá akcia bola svetlým bodom v aktuálnom svete plnom zlých zvestí,“ zmínila zase Julia Jandejsková ze studijního oddělení Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce