Vyšermovala pro TUL zlato a sní o záchranářském vrtulníku

IMG_2980-2.jpg
Veronika Bieleszová, studentka Fakulty zdravotnických studií TUL, nenašla v šermu kordem na Českých akademických hrách 2024 v Liberci přemožitelku. Foto: Adam Pluhař

Dvaadvacetiletá šermířka z TUL Veronika Bieleszová vybojovala na Českých akademických hrách 2024 v Liberci zlato, když v kordu suverénně vyhrála všech devět duelů. Česká reprezentantka v šermu kordem má radost nejen z výhry, ale i z toho, že úspěšně ukončila první ročník Fakulty zdravotnických studií TUL, kde se připravuje na dráhu záchranářky. Jejím snem je jednou snášet se s pomocí z nebes a také porazit světovou šermířskou elitu.

Veroniko, gratuluji k úspěchu. Jak se cítíte po devíti vyhraných zápasech v řadě?

Jsem po turnaji hodně unavená, zároveň mám velkou radost. O to větší, že jsem zvítězila na své domovské univerzitě. Jsem moc ráda, že jsem mohla reprezentovat TULku a přinést jí zlatou medaili.

Start na Českých akademických hrách 2024 je pro vás první zkušenost. Jak hry hodnotíte?

Organizace je opravdu skvělá, perfektní je i zázemí. Jinak většina šermířek jsou sportovkyně, které mají šerm rády, hodně na sobě pracují, ale většina z nich to dělá při studiu jako hobby. Ale nechci, aby to vyznělo namyšleně. Mám ke všem soupeřkám respekt. Medaile si moc vážím.

Jste juniorskou mistryní Evropy z roku 2020, vítězkou Světového poháru v šermu v sezóně 2020/2021 a držitelkou bronzové medaile z mládežnické olympiády v Buenos Aires 2018. Zatím vám nevyšla jen kvalifikace na olympiádu. Mrzí vás to?

Zas tolik ne. Nesouhlasím s našimi kvalifikačními kritérii. Olympiáda je také příliš krátká na to, aby se ukázaly opravdové kvality. Můj sen byl vyhrát světový pohár a ten jsem si splnila. Jenže zatím jen v juniorské kategorii. Takže věřím, že se mi to jednou podaří i v seniorské kategorii.

Jste levačka. Je to v šermu výhoda?

Všichni mi vždy říkali, že to mám jednodušší, ale já v tom velký rozdíl nevidím. Myslím, že to je skoro stejné. Přijde mi to podobné, jako když kopete do míče. Je jedno, jestli levou, nebo pravou nohou.

 

Jak jste se vlastně k šermu dostala? Zlákaly vás třeba dobrodružné filmy typu Pirátů z Karibiku?

To vůbec ne. Ten důvod byl obyčejnější. Bydleli jsme v pražských Letňanech a šermířský klub byl kousek od našeho domu, tak mě tam mamka přihlásila. Šermovat jsem začala v osmi letech. Ze začátku jsme hráli jen pohybové hry, postupně mě šermování uchvátilo.

Šermujete s kordem. Máte tuto zbraň od začátku?

Ano. V klubu, kde jsem začínala šermovat, byl jen kord. Teď se ještě přidružila šavle. Já to ale rozhodně nechci měnit.

V čem je vlastně rozdíl oproti fleretu? Na první pohled mi obě zbraně přijdou stejné.

Primárním rozdílem je bodná plocha. Ve fleretu se bodá jen do oblasti vesty. V kordu se bodá od hlavy až po paty. Kord je také nejtěžší, má okolo tři čtvrtě kilogramu.

Může to být nebezpečný sport?

Ne, materiály, které nás chrání, jsou bezpečné. Moje jediné zranění byl podvrknutý kotník, když jsem špatně došlápla.

Když už mluvíme o zranění, studujete zdravotnické záchranářství. Láká vás jednou zachraňovat životy v sanitce?

No jasně, moc. Chtěla bych jezdit se sanitkou. Takovou metou je pro mě i vrtulník. No ale, musím postupně (smích).

Jak zvládáte skloubit vrcholový sport se studiem?

Jsem moc ráda, že mám ukončený první ročník, ulevilo se mi. Mě tohle studium baví a na FZS v Liberci se mi líbí. Nesedíme jen v lavicích, ale máme hodně praxe, je to pestré. A jak to zvládám? Moc mi při studiu pomáhá disciplína, kterou jsem získala v mém sportu. Někdy se mi nechce, ale vím, že musím a přinutím se. Stejně tak se mi občas nechce na trénink, ale jedu. Můj klub je v Praze, dojíždím na tréninky třikrát týdně. Když mám zrovna praxe, snažím se si je psát do Motola. Faktem je, že to skloubení studia a sportu je někdy náročné, nemám žádný individuální studijní plán. Měla jsem ho na střední škole a úplně mi to nepomohlo, ve škole mě vždy spíš vydrtili. Takže jsem si řekla, že to na vysoké zvládnu při denním studiu.

Jaké předpoklady by měl mít adept šermu? A vzkážete něco lidem, co by chtěli začít šermovat?

Důležitý je postřeh, jinak šermíři jsou všech postav a tělesných konstitucí. Nejste ničím limitováni, žádnou váhou nebo výškou. Člověk může začít šermovat kdykoliv. Myslím, že spousta lidí, co teď závodí na akademických hrách, začala až na vysoké škole během studia. Šerm můžu jen doporučit, samozřejmě i holkám. Bylo by fajn, kdyby si to každý aspoň zkusil. Věřím, že by to spoustu lidí pak chytlo jako kdysi mě.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce