Zemřel docent Osvald Modrlák, odborník v oblasti automatických systémů řízení

Po krátké nemoci zemřel v neděli 24. března 2024 ve věku 80 let docent Ing. Osvald Modrlák, CSc. Docent Modrlák byl respektovaným odborníkem v oblasti automatických systémů řízení, měl také podíl na zapojení Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL do mezinárodní spolupráce, zvláště s Hochschule Zittau/Görlitz.

Docent Modrlák se narodil v roce 1943 v obci Trnávka nedaleko Moravské Třebové. V roce 1967 absolvoval Technickou univerzitu v Liberci, tehdejší Vysokou školu strojní a textilní v Liberci (VŠST Liberec) a jeho oborem byla Stavba strojů. Své odborné znalosti začal od téhož roku na „alma mater“ i uplatňovat. Nejprve jako výzkumný pracovník, následně od roku 1979 jako odborný asistent.

V roce 1985 obhájil na Fakultě strojní ČVUT v Praze svoji disertační práci v oboru Technická kybernetika. V letech 1992–2000 působil nejdříve jako externí spolupracovník, posléze jako řádný zaměstnanec ve firmě Ducimex s.r.o. Liberec. Byl manažerem v oblasti řízení dodávek a montáží regulační a strojní techniky, komponent a stavebních prvků v Německu. V roce 1995 se habilitoval na Technické univerzitě v Liberci v oboru Technická kybernetika a od roku 2000 působil jako docent na Fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií (do roku 2008 s názvem Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií).

Odborné zaměření pana docenta Modrláka: Identifikace, číslicová regulace, stavová regulace, průmyslové řídicí systémy, informační technologie.

Na docenta Modrláka vzpomíná profesor Jaroslav Nosek

Dies Academicus 14. 9. 2023: u příležitosti 70. výročí založení Technické univerzity v Liberci byl pamětní medailí oceněn doc. Ing. Osvald Modrlák, CSc. Více než 50 let působil na univerzitě v oblasti automatického řízení a regulace, ale i v oblasti zapojení Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií do mezinárodní spolupráce, zvláště s Hochschule Zittau/Görlitz.

Osvald byl tak po zásluze oceněn za významný přínos k rozvoji Technické univerzity v Liberci.

Hochschule Zittau/Görlitz jmenovala Osvalda Modrláka již dříve profesorem.

Rád jsem se s Osvaldem při Dies Academicus sešel, a bylo to radostné setkání. Ale ani ve snu mne nenapadalo, že zanedlouho budu na něho vzpomínat při jiné, smutnější události.

Osvalda jsem poznal jako respektovaného pracovníka v oblasti automatických systémů řízení, zvláště pak jako spolupracovníka z katedry řídicí techniky, což byla jedna z kateder významných pro profil nově zakládané fakulty s původním názvem Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií (1995). Byl jedním z žáků a nejbližších spolupracovníků profesora Bořivoje Hanuše; díky své pracovitosti a nadání si do dalšího působení na univerzitě odnesl hluboké odborné znalosti, precisnost a poctivost v řešení problémů nejen technických.

Osvald je autorem řady kvalitních odborných publikací a výukových materiálů pro oblast teorie automatického řízení, nelineárních systémů, číslicové regulace technologických procesů, analýzy dynamických systémů. Moderní přístupy v řízení, jako jsou fuzzy řízení a regulace, řízení ve stavovém prostoru, či regulace nespojitých technických systémů zaváděl do výuky; mnohé jeho učebnice jsou dodnes využívané studenty i jiných univerzit.

A co je snad nejdůležitější, vychoval nejen řadu studentů oboru, ale i v úzké odborné spolupráci i několik svých mladších spolupracovníků; někteří mají zcela jistě na to, aby se stali v blízké době docenty.

Doc. Modrlák byl u zrodu spolupráce s Hochschule Zittau/Görlitz. S touto vysokou školou v blízkém německém pohraničí byl připraven a uskutečňován „Double degree“ magisterský program „Mechatronics“, jehož absolventi získali dvojí diplom: „Master of Engineering“ (M.Eng.), a „Inženýr“ (Ing). Stali se tak velmi žádanými pracovníky mnohých firem nejen v ČR.

Rád vzpomínám na společné cesty do Zittau, na Fakultu elektrotechniky a informatiky, kde se část programu dvojího diplomu programu „Mechatronics“ uskutečňovala. Jednání s děkanem nebo jeho spolupracovníky začínala vždy přesně, proto jsme se řídili známou poučkou „Fünf Minuten vor der Zeit ist militärische Genauigkeit“. Jednání byla vždy dobře připravená a velmi konkrétní; zpravidla se jednalo o kontrolu průběhu studia, průběh stáží studentů v německém podniku a závěr studia, řešení problémů se zahraničními studenty, přípravu akreditačního řízení. Společně s kolegy z HS Zittau vzniklo postupně několik průvodců studiem programu „Mechatronics“.

Byl připraven a po řadu let realizován také odborný výměnný program laboratorních cvičení i kulturního dosahu, určený pro studenty HS Zittau a naše studenty mechatroniky.

Osvald byl skromným pracovníkem a dobrým přítelem. Studenti i kolegové jej oceňovali pro jeho poctivý přístup k výuce, odpovědnost, znalosti a dovednosti, které uplatňoval nejen na univerzitě, ale i při řešení problémů v průmyslové praxi.

Osvald měl vzornou oporu ve své manželce a v kruhu rodinném.

Čest jeho památce!

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce