Aula plná hudby a hudebníků

Ve druhé části včerejšího koncertu bylo na pódiu 100 hudebníků a zpěváků z Worcester Youth Symphony Orchestra a pěveckého sboru Auscha Chor. Tolik účinkujících univerzitní aula ještě nezažila.

V první části včerejšího hudebního večera zahrál Worcester Youth Symphony Orchestra pod taktovkou Jonathana Edwarda Brennanda postupně Brahmsovu Akademickou festivalovou předehru, Nimroda z Enigma variací Edwarda Elgara a Dvořákovu Symfonii č. 8 v G dur.

Po přestávce převzal taktovku dirigent a organizátor koncertu Koloman Poľák a k 60 hudebníkům přistoupily téměř čtyři desítky zpěváků ze sboru Auscha Chor. Se sólisty, basbarytonistou Milošem Horákem a sopranistkou Zuzanou Rašiovou, bylo na pódiu sto lidí. Varhaník se se svým nástrojem vešel už jen nad schodiště za publikem.

Společně předvedli Requiem od Gabriela Faurého.

Worcester Youth Symphony Orchestra je vlajkovou lodí Worcester Symphony Orchestras, které vznikly v roce 1947. Soubor má i osmdesát členů a hrají v něm studenti z 60 měst a škol v Central Massachusetts. Worcester Youth Symphony Orchestra je třetím nejstarším mládežnickým orchestrem v USA.

Pěvecký sbor Úštěk/Auscha Chor založil před třemi lety dirigent a sbormistr Koloman Poľák. Vystřídalo se v něm již na 100 členů z Úštěku, Litoměřic a okolí. Soubor spolupracoval například s orchestrem Severočeské filharmonie Teplice, Dresdner Barockorchester nebo se Sinfonietta Dresden.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 370