Oděvní projekt pro české olympioniky

Můj olmypijský sen (2).JPG
Věra Čáslavská i origami. Foto: archiv Rebeky Hankové

Bakalářská práce Můj olympijský sen představuje alternativní oděvní kolekci pro olympiádu v Tokiu 2020. Její autorka se snaží poukázat na to, že v současné spolupráci Českého olympijského výboru s firmou Alpine pro chybí designerská složka. Tuto kolekci můžete vidět společně s dalšími vybranými návrhy z TUL na právě probíhajícím Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

Olympijská kolekce funguje jako poznávací znamení. Je to prestižní záležitost a vizitka každé země,“ říká autorka kolekce Rebeka Hanková a pokračuje: „Proto mě vždy mrzelo, že se ani nesnažíme přiblížit se ke kvalitě kolekcí ostatních zemí, od návrhu Christiana Louboutina pro Kubu po švédskou kolekci od H&M.

Ani jinde v zahraničí není výjimkou, že olympijské kolekce vymýšlí světoví návrháři. Pro olympijské hry 2018 navrhl americkému družstvu dresy módní návrhář Ralph Lauren, značka Lacoste třetím rokem odívá francouzský tým a kanadským olympionikům navrhla svěží a přitom důstojnou kolekci dvojice tvořící pod značkou Dsquared2. Hanková dále dodává, že by Česká republika mohla jít cestou kompromisu podobně jako Velká Británie, které v posledních letech navrhuje kolekci sportovní značka Adidas ve spolupráci s návrhářkou Stellou McCartney. Výsledek jejich spolupráce ale rozhodně kompromisem není.

„Olympijská kolekce je navíc komerčně prodejná, proto je důležité, aby dobře sloužila nejen sportovcům, ale i jejich fanouškům. To klade na oděvy vysoké nároky, které není snadné skloubit dohromady,“ uzavírá mladá návrhářka popis počátečního impulsu k vytvoření své alternativní kolekce pro OH v Tokiu 2020.

V jako Věra, výkon a vítězství

Kolekce Rebeky Hankové vychází z historické tradice navrhování olympijského stejnokroje: „Český olympijský výbor se v minulosti inspiroval českými velikány k vyjádření podpory národního ducha. A pro Tokio byla jasná volba Věra Čáslavská, vrcholová sportovkyně ztělesňující dokonalou sportovní eleganci, která na LOH v Tokiu 1964 získala čtyři medaile, z toho tři zlaté. Čáslavskou dodnes obdivují i v Japonsku, proto bude její odkaz fungovat jako propojení obou kultur,“ vysvětluje studentka fakulty textilní. Za Českou republiku je tedy symbol jasný – V jako Věra a české retro.

Japonská filosofie i origami

Ke ztvárnění japonské kultury využila Hanková motivy skládaného papíru origami, který se promítá do skladů v různých částech oděvu, a často tak vytváří písmeno V. Druhým motivem zastupujícím japonskou kulturu je filosofie wabi-sabi: „Soustřeďuje se na přijímání krásy v její jednoduchosti a nedokonalosti a opěvuje asymetrii, simplicitu a neokázalost,“ vysvětluje návrhářka. Do oděvu se filosofie promítá jednak celkovým minimalistickým pojetím a volbou jedné základní barvy, dále pak v asymetrii linií vyobrazených v národních barvách a zdánlivé nahodilosti délky i tloušťky pruhů, které linie vytváří.

Svým návrhem ukazuje, že sport a elegance mohou stále jít ruku v ruce a propojením české a japonské kultury vytváří na první pohled jednoduchý celek, který je však plný symboliky a detailů: „Nenápadné odkazy a drobné detaily dodávají oblečení, které si denně bereme na sebe, hlubší význam,“ doplňuje Hanková.

Pro výrobu kolekce využívala mladá designérka materiály, které pochází výhradně od českých výrobců: „Mé poděkování patří hlavně firmám Mileta, AB-tex a Hedva, které mě během celého procesu podporovaly a jejichž ochota a profesionalita mě doteď nepřestává těšit. Navíc, proč hledat v zahraničí, když odborníky na textil s kvalitní nabídkou máme doma,“ uzavírá Hanková, která nechce své úvahy o oděvech pro olympioniky skončit bakalářskou prací: „Bylo by úžasné, kdyby tahle kolekce byla vstupenkou do designerského týmu pro příští kolekce na olympijské hry.“

Barbora Jónová

Foto: archiv Rebeky Hankové

Text můžete číst také v tištěném T-UNI 360, v posledním červnovém čísle na str. 14. V PDF verzi také zde.

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385