Klíči, které odemykaly svobodu, zasypali Univerzitní náměstí

Půl tuny klíčů rozsypali včera studenti fakulty umění a architektury s pedagogem a umělcem Janem Stolínem v univerzitním kampusu. Symbolicky odstartovali univerzitní akce, které mají připomenout a oslavit 30. výročí od sametové revoluce na Technické univerzitě v Liberci.

„Klíč je v této zemi jasná symbolika 17. listopadu. Nejdříve jsme je drželi v rukou a pak budou ležet bez nás na prázdném náměstí, na ten moment se těším nejvíc,“ říká Jan Stolín a naznačuje tak, že výklad happeningové akce a smyslu klíčů, které před 30 lety cinkaly na Václavském náměstí a na náměstích dalších měst v zemi, je na každém, kdo bude kampusem procházet. „Těmi klíči jsme před 30 lety odemykali svobodu,“ dodává.

50.000 kousků kovových matric klíčů mu už před časem nabízela jedna firma, která se výrobou klíčů zabývá, matrice jsou vadné a pro výrobu nepoužitelné. Jan Stolín pro ně možnost využití našel.

„Chystáme se studenty k výročí 30 let od revoluce ještě menší intervence v prostoru školy. Při jedné z nich bychom chtěli promítat texty Karla Kryla na fasádu menzy,“ naznačil Jan Stolín další záměry.

Oslavy 30 let od sametové revoluce vrcholí na Technické univerzitě v Liberci dnes akcí pro širokou veřejnost „30 let svobody“. Více o ní píšeme zde.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538