Otevřeli galerii zaměřenou na autorský šperk. Manželé Pouzarovi, sami šperkaři a výtvarníci, jsou spjati také s naší katedrou designu

ROZHOVOR. Galerii Pouzar&ová otevřeli koncem října v Jablonci nad Nisou. Je galerií prodejní a v nabídce nebo vystaveny tu jsou a budou především autorské šperky tvůrců z regionu. Start jejich galerie je o to zajímavější, že manželé jsou spjati s katedrou designu Fakulty textilní TUL. Martin J. Pouzar vede studenty v dílně šperku, Veronika Pouzarová ještě nedávno působila na katedře jako grafička. Rozhovor s nimi přinášejí Liberecké zprávy.

 

Proč jste otevřeli svou galerii tady, na severu Čech?“ ptají se Liberecké zprávy.

Martin P.:

Kde jinde, než v regionu, který je historicky známý a vyhlášený tím, že odtud pochází řada skvělých šperkařů? Jablonec n. N., Turnov, Železný Brod, Liberec, vlastně celý sever a severovýchod Čech, byl vždycky neskutečným podhoubím výtvarníků a umělců, kteří se zabývali autorským šperkem. Na pár kilometrech čtverečných tu najdete tři umělecké školy. Každá z nich je sice trochu jinak zaměřená, nicméně ve všech funguje minimálně jeden ateliér, který se věnuje právě šperku nebo bižuterii. Tedy něčemu, co člověka zdobí. Řada jejich absolventů, kteří odešli studovat dál, například do Prahy, se sem později vrátila či vrací. Je jich tu opravdu hodně. Takže kde jinde by se podobný formát, byť malé, komorní galerie, měl objevit a nabízet návštěvníkům tento typ umění? Nevyužít takový potenciál by byla velká škoda.

Celý rozhovor čtěte zde.

-red-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce