iQLANDIA volá o pomoc. Oblíbenému science centru hrozí krach

iQLANDIA-Science-show.jpg
Popularizátor vědy, centrum iQLANDIA v Liberci, bojuje kvůli koronavirové krizi o přežití. První návštěvníky bude moci přivítat až začátkem června.

S kritickou ekonomickou situací se potýká náš partner, vědecko-zábavní centrum iQLANDIA v Liberci. Přestože ve spolupráci s TUL připravuje novou expozici, balancuje kvůli epidemii na hraně krachu. Zájemci ale mohou koupí virtuálních vstupenek pomoci překlenout nejtěžší období centra od jeho otevření před šesti lety.

„Kvůli tomu, že máme už dva měsíce zavřeno, jsme byli nuceni propustit polovinu lidí. V podstatě jsme si mohli nechat jen nejzkušenější lektory. Přežíváme teď jen velmi obtížně. Měsíčně potřebujeme, aby našimi turnikety prošlo přibližně třicet tisíc návštěvníků,“ nastínil ředitel centra Pavel Coufal.

Centrum sice otevře 5. června, se školními zájezdy, jako významným segmentem návštěvníků, ani potom nemůže příliš počítat. Lidé ale mohou už nyní pomoci centru překlenout nejtíživější krizi a udržet provoz koupí vstupenek a permanentek. Obojí bude mít roční platnost. Ceny se dozvíte v boxu:

300 Kč = vstupenka pro dospělého + dárek

600 Kč = vstupenka pro dospělého a dvě děti + dárek

800 Kč = vstupenka pro dva dospělé a dvě děti + dárek

3200 Kč = roční permanentka pro dva dospělé a dvě děti + dárek

 

„Obávám se, že náš problém bude přetrvávat i po otevření, rozjezd bude velmi pomalý. Žádáme proto o půjčku z programu COVID, aby nám pomohla financovat chod i v následujících měsících. Hlavně budeme vděční za to, když k nám návštěvníci přijdou hned, jak to bude možné,“ doplnil Pavel Coufal.

Technická univerzita v Liberci je od doby založení iQLANDIE partnerem tohoto projektu na popularizaci vědy a techniky. Ve spolupráci s naší univerzitou funguje v centru expozice TULaborka. Návštěvníci v ní mohou zjistit, jak pracuje stroj na výrobu nanovláken, vyzkoušet si elektronový mikroskop nebo přimějí robota, aby uchopil míč a skóroval do basketbalového koše. Součástí je i doprovodný program Dětská laboratoř, neboli kreativní tvoření pro děti od 3 do 6 let.

Ve spolupráci s TUL vznikl i projekt FABlab. Jedná se o „chytrou dílnu“ využívající jak moderních technologií, tak klasických nástrojů. Návštěvníci mohou pracovat s laserovou řezačkou, 3D tiskárnami, uvnitř najdou i IoT koutek – pracoviště internetu věcí. Naši studenti mají odpoledne do dílny bezplatný přístup.

Na laserové řezačce centra se mimo jiné krájel nanomateriál pro roušky, které jsme produkovali pro krizový štáb kraje.

 „S Technickou univerzitou v Liberci teď spolupracujeme i na nových expozicích. Aktuálně na expozici matematiky. Chceme ji představit příští rok. Spolupracujeme s pedagogickou a ekonomickou fakultou. Teď v době, kdy nemáme návštěvníky, vylepšujeme exponáty. A doufáme, že se nám podaří přežít,“ uzavřel ředitel centra Coufal.

Adam Pluhař

Zdroj fotografií: iQLANDIA

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385