Boj českých vědců proti COVID-19 mapuje v nové expozici Národní technické muzeum. Vybralo si produkci z TUL a ČVUT

Národní technické muzeum tento týden znovu otevřelo pro veřejnost. Ve vstupním sále návštěvníky uvítá výstava, která je poděkováním českým technikům za jejich reakci na koronavirovou krizi. Vidět můžete ventilátor, masky, respirátory a další ochranné pomůcky, které vyvinuly týmy vědců na Technické univerzitě v Liberci a ČVUT v Praze a které zachraňují zdraví a životy u nás i ve světě.

„Chceme takto vzdát holt českým technikům, kteří pokračují v tradici započaté například Františkem Křižíkem, jenž se stal symbolem výstavy, a kteří s nesmírnou rychlostí a umem reagovali spolu s českými výrobci na nebývalou kritickou situaci. Vážíme si toho, že můžeme návštěvníkům představit prototyp ventilátoru CoroVent, respirátory CIIRC RP95 či ochranné pomůcky s nanovlákny, které se stanou součástí sbírek muzea,“ říká generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Kromě prototypu plicního ventilátoru CoroVent z ČVUT si mohou návštěvníci prohlédnout celoobličejovou masku, která byla sestavena z potápěčské masky, i ochrannou polomasku CIIRC RP95. Tu pak v rámci celorepublikové výzvy tiskl i tým Jiřího Šafky z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL na 3D tiskárně HP Jet Fusion 4200.

Co se týče dalších nápadů a produkce z Technické univerzity v Liberci, přibližuje expozice především výrobu roušek s kapsou a výrobu filtrů z nanovláken a textilie meltblown. Na výstavě jsou k vidění i „zlepšováky“ pro libereckou nemocnici opět vytištěné technologií HP Jet Fusion 4200. I tištěné nástavce na šnorchlovací masky z malých 3D tiskáren Průša, jejichž tisk na univerzitě a v regionu koordinoval Lubomír Slavík z naší fakulty mechatroniky.

A expozice ukazuje také ochrannou masku se společným vdechovým a výdechovým ventilem od české firmy Nanologix, jejíž prototyp vyvíjeli vědci Fakulty strojní TUL.

Národní technické muzeum v Praze má otevřeno od úterý do neděle od 9.00 do 18.00 hodin. Do 30. června 2020 platí mimořádné zlevněné vstupné: plné 200 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 370 Kč. Výstavu „Děkujeme českým technikům“, která je poděkováním technikům za jejich reakci na koronavirovou krizi, můžete zhlédnout do 30. září 2020.

Radek Pirkl

S použitím tiskové zprávy Národního technického muzea

Foto: Národní technické muzeum

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 384