Online zkoušky sboru Aurea Rosa překvapily odborníky napříč republikou

Sbor Aurea Rosa dokázal to, co mnozí odborníci pokládali téměř za nemožné. Nacvičil celý repertoár jen pomocí online zkoušek. Foto: Aurea Rosa
Sbor Aurea Rosa dokázal to, co mnozí odborníci pokládali téměř za nemožné. Nacvičil celý repertoár jen pomocí online zkoušek. Foto: Aurea Rosa

Sbormistry z celé země zaujal ojedinělý způsob práce souboru Aurea Rosa při Univerzitě třetího věku TUL (U3V) v době epidemie. Někteří chtějí liberecký online koncept nácviku sborového zpěvu následovat.

Nemožnost se scházet a nadto ještě kolektivně zpívat vyřešila sbormistryně Aurea Rosy Jana Konvalinková už na jaře zdánlivě jednoduše. Zavedla pravidelné online zkoušky. Jenže jakkoliv se to může dnes jevit jako něco přirozeného, podobný způsob nacvičování skladeb je u pěveckých těles raritou.

„Došlo mi to teď na říjnovém online celostátním semináři pro sbormistry, kde bylo na sto účastníků. Naše technické řešení jiné sbory nepoužívají, jsme v tom ojedinělí. Mnozí se teď chtějí inspirovat. Sepisuji proto manuál našeho stylu práce, který může ostatním sborům pomoci, pokud by se chtěly inspirovat,“ nastínila Jana Konvalinková.

Po krátkém letním uvolnění pokračuje sbor kvůli epidemiologickým opatřením znovu v online nácviku. Každý den kromě neděle má od 19 do 20 hodin tak zvané dělené zkoušky. Znamená to, že se v online prostředí díky platformě Google Meet dvakrát týdně setkají zpěváci jednoho ze tří hlasů.

Protože zvukové prodlevy neumožňují synchronní přenos zpěvu celého sboru, mikrofon vždy zapíná jen sbormistryně. Zpěv ostatních zní jen v jejich domácnostech. „Na kameře vidím, jestli dělají zásadní pěvecké chyby a mohu na to upozornit. A vůbec nesedíme u obrazovky. Chodíme, tančíme nebo děláme cviky, které pomáhají zlepšovat techniku zpěvu,“ řekla Jana Konvalinková.

Na Google disku mají zpěváci k dispozici kromě notových záznamů také nazpívané jednotlivé hlasy všech písní. Mohou si je kdykoliv pustit, pěvecky se připojit a trénovat. Připojit se ale mohou i na zkoušku jiného hlasu a zpívat svůj vlastní part.

Nový repertoár sbor nacvičil jen přes obrazovky počítačů

Sbor už na jaře dokázal díky čistě virtuálnímu setkávání secvičit zcela nový repertoár původně určený pro vystoupení ve Velké Británii. S nácvikem začal hned týden po uzavření univerzit 18. března. A už 14. června celé pásmo odzpíval při velkém koncertu v hejnickém chrámu Navštívení Panny Marie.

 „Ani jednou jsme se neviděli naživo, sešli jsme se tam jen při generálce. A opravdu to fungovalo. Že to bude dobré, jsem ale nikdy neměla pochybnosti,“ uvedla sbormistryně. Práci jí usnadňuje to, že vedení U3V sbor podporovalo a stále podporuje. „Velmi nám pomáhá. A paní Palaščáková je naší nejvěrnější posluchačkou, protože nevynechá jediný koncert,“ podotkla Jana Konvalinková.

"Na začátku online zpívání to pro mě byla výzva, nebyla jsem si jistá, jestli je možné takto nacvičit celý repertoár. Koncert v Hejnicích ale dokázal, že to jde. Byl neopakovatelným završením naší práce,“ zmínila nejstarší členka sboru Marta Lžičařová a dodala: „Za dobu, co se nemůžeme scházet osobně, jsme udělali obrovský pokrok.“

Libuše Škoudlilová je ve sboru od jeho začátku v roce 2016. I když byla v používání programu Skype, později Google Meet nováčkem, dnes už techniku bravurně ovládá. „Teď při druhé karanténě už nemáme vůbec žádný problém,“ zmínila Libuše Škoudlilová.

Díky online zpívání se podle ní sbor víc semknul. Pro více než tři desítky členů sboru, z nichž většině je mezi 60 a 70 lety, je kromě zpěvu důležitý i sociální kontakt. Mnozí ze zpěváků nyní žijí v nedobrovolné izolaci. „Mnohem víc jsme se o sobě dozvěděli, protože si tak i mnohem víc povídáme. Jsme jedna velká rodina a na zpívání se moc těšíme. Velkým pojítkem a dobrou duší je naše úžasná sbormistryně,“ soudí Libuše Škoudlilová.

Se sborem celé jaro online cvičil kolega z katedry ekonomické statistiky a klavírista Jiří Rozkovec. Odehrál také všechny letní koncerty. Nyní se podílí i na online přípravě adventně-vánočního programu. „Nemáme jistotu, že budeme moci koncert živě odzpívat. Zpíváme ale o světle i radosti a je tam tolik naděje, že náš program bude platný i později,“ věří Jana Konvalinková.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541