Sahat je tu dovoleno. Netradiční výstava v univerzitní galerii

IMG_9457-2.jpg
Výstava Pozor, sahat! představuje tvorbu studentů bakalářského studijního programu návrhářství, specializace textilní technologie a vzorování. Foto: Adam Pluhař, TUL

Interiérové textilie, kterých se v bytě denně dotýkáme, aniž by nás napadlo přemýšlet o jejich tvůrci, vystavuje vůbec poprvé univerzitní Galerie N. Na výstavě Pozor, sahat! si návštěvník uvědomí, co vše musí obsáhnout designér, než jeho závěs nebo polštář upoutá zákazníka. Výstava ukazuje tvorbu studentů bakalářského studijního programu návrhářství, specializace textilní technologie a vzorování.

Na rozdíl od tvůrců oděvů nebo šperků stojí autoři vzorovaných textilií tak trochu v pozadí. Přitom na vytvoření závěsů, přehozů nebo povlečení museli promyslet a skloubit celou řadu postupů. Od výběru materiálu a technologie přes kompozici až po barevnost a výtvarné prvky. To vše musí totiž obsáhnout návrhář, aby jeho práce u zákazníka uspěla. Výstava se snaží ukázat, jak složitá je cesta od počátečního výtvarného návrhu až po vyrobení textilie.

„Program textilní technologie a vzorování už má na naší katedře tradici. Ještě nikdy jsme ale výtvory našich studentů v tak velkém galerijním prostoru nevystavovali. Rozhodli jsme se k tomu až letos. Zjistili jsme, že máme co ukázat a že to může být pro návštěvníky zajímavé, protože si podstatu této práce možná ani neuvědomují. Spousta lidí si může říct, že jde o obyčejné nebo obvyklé věci, které nejsou hodny galerie, ale opak je pravdou. Výtvory našich studentů jsou nejen užitečné, ale i výtvarně zajímavé,“ řekla Renata Štorová, vedoucí Katedry designu Fakulty textilní TUL (FT).

„Studenti textilní technologie a vzorování mají nejblíž k 'tělu fakulty', tedy k technologiím tkaní, pletení nebo potiskování i k textilním materiálům. Představují to největší propojení mezi klasickým textilem a uměleckým designem,“ nastínila proděkanka FT Jana Drašarová. Všechny vystavené exponáty jsou vyrobeny na fakultě textilní. "Demonstruje to sílu propojení designerské školy a technologie, které na fakultě je,“ doplnila proděkanka Drašarová.

Na výstavě najdou návštěvníci nejen tradiční tkaninu, pleteninu nebo potištěné látky, ale i experimentální tvorbu a využití jiných, než klasických textilních technologií. Právě tyto textilie mají nejblíže ke galerijním exponátům.

Výstava Pozor, sahat! je v jablonecké Galerii N k vidění do pátku 29. října.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce