Šelmy, barvy i Muhammad Ali. Studenti představili návrhy oděvů a šperků

IMG_2097-2.jpg
Součástí vernisáže výstavy studentských semestrálních prací byla módní přehlídka, na níž byly k vidění jak kreativní oděvy, tak novátorské šperky. Foto: Adam Pluhař, TUL

Nápady inspirované krásou a zuby šelem i predátorstvím člověka odráží letošní výstava semestrálních prací studentů Katedry designu Fakulty textilní TUL. Svůj pohled na široce pojatý svět šelem tvůrci vetkali do tapiserií nebo jej natiskli na látky oděvů. Díla jsou k vidění v univerzitní Galerii N.

Galerie vystavuje artefakty z tvorby studentů návrhářství textilu a oděvu 2. a 3. ročníku. Druháci pracovali se zadáním Šelmy nebezpečné a půvabné a galerie k tomuto tématu vystavuje ručně tkané tapiserie, návrhy vzorů na textilní potisky technikou sublimace a to i v realizacích na oděvech. Třeťáci se museli popasovat se zadáním Síla barev ve struktuře a na výstavě představují své oděvní kompozice v zadané technice pletení.

Autoři hledali inspiraci nejen v životě zvířecích šelem, ale i v lidských vlastnostech a charakterech. „Předobrazem mohla být šarmantní žena stejně jako člověk, co se projevuje jako dravá šelma. Jsou tam například inspirace bodnými a řeznými ranami, které si lidé vzájemně způsobují,“ popsala specialistka na textil a oděv Zuzana Veselá z katedry designu.

K vidění jsou oděvy pletené ručně nebo na ručních pletacích, popřípadě průmyslových žakárových strojích. „Díky prezenční výuce jsme se mohli vrátit k práci na tkalcovských stavech formou ručního tkaní. Tento ročník druháků byl výjimečný v tom, že při práci používal velmi rozmanité vazební struktury,“ doplnila Zuzana Veselá.

Šperky jako Krajina těla

Součástí vernisáže byla módní přehlídka a svá díla tak mohli představit také studenti 2. a 3. ročníku návrhářství skla a šperku. Po dobu vernisáže byla všechna díla k vidění také v galerijní kreslírně.
 

 

Studenti třetího ročníku pracovali na tématu Krajina těla a vytvořili šperky, doplňky či volné objekty ze skla. „Šperky autoři vytvářeli z netradičních materiálů a používali novátorské přístupy. Nešlo o žádné klasické šperky pro běžné nošení. Studenti totiž hledali nové technologie, materiály a vymýšleli netradiční propojení s tělem,“ uvedla během vernisáže Jana Válková Střílková, šperkařka z katedry designu a programová kurátorka Galerie N.

Druháci navrhovali řetěz na téma Pohyb těla. Při tvorbě se sklem se museli popasovat s tématem Barva. V dílech se snažili odpovědět na otázku, jestli i barva může mít svůj tvar.

K vidění byly šperky roztodivných tvarů, forem i obřích velikostí vytvořené z netradičních materiálů. Představovaly třeba hbitého boxera Muhammada Aliho, vycházely z podstaty energetických drinků nebo našly inspiraci v lidských orgánech.

Výstava studentských textilních výtvorů bude v jablonecké Galerii N k vidění do 18. února.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 543