Václav Dvořák získal druhou Magnesii Literu. Aneb když strojař z TUL píše dětské bestsellery.

Dvořák-2.jpg
Václav Dvořák letos bodoval s knihou Písečníci a probuzení krále. Pro Magnesii Literu v kategorii Kosmas cena čtenářů vystoupal 17. dubna na pódium Nové scény Národního divadla. Foto: Michaela Říhová – Magnesia Litera

Expert na aplikovanou mechaniku Václav Dvořák z Fakulty strojní TUL je zároveň autorem literatury pro děti a mládež. A ne ledajakým. Jeho knihy mají čtenáři tak rádi, že jej už podruhé zvolili vítězem výroční ceny za literaturu Magnesia Litera v kategorii Kosmas cena čtenářů. Václav Dvořák letos bodoval s knihou Písečníci a probuzení krále. Pro cenu vystoupal 17. dubna na pódium Nové scény Národního divadla.

Dobrodružné sci-fi příběhy Václava Dvořáka nehltají jen děti, ale baví i rodiče. Už jeho prvotina Písečníci a bludný asteroid se v roce 2018 stala bestsellerem, knihy se prodalo na 12 tisíc výtisků. Byla oceněna titulem Kniha roku Libereckého kraje 2018 a zařazena do výběru Nejlepší knihy dětem 2019. Milovník vesmíru a tehdy začínající spisovatel Václav Dvořák vydal román vlastním nákladem po dlouhých pěti letech psaní. Podařilo se mu to díky kampani na webovém portálu Startovač.

Druhé knize Já, Finis vydané v roce 2020 zase pomohla na svět kampaň na Hithitu. A i toto sci-fi mělo obrovský úspěch. Kniha získala Magnesii Literu v kategorii Kosmas cena čtenářů. Jako jedna z pěti knih byla také vybrána do celostátní soutěže základních škol Souboj čtenářů.

Prestižní Magnesií Literou čerstvě oceněná kniha Písečníci a probuzení krále je přímým pokračováním autorovy prvotiny. Líčí osudy skupinky kamarádů, kteří v daleké budoucnosti studují na vesmírné akademii, účastní se výsadků na jiné planety, odhalují nejrůznější vesmírná tajemství a také řeší běžné starosti všech dětí svého věku. 

Při převzetí letošní ceny Magnesia Litera neopomněl autor poděkovat nejen své rodině za podporu, bez které by se tvorbě svých knih nemohl věnovat, ale také svým malým i velkým čtenářům za hlasy do ankety. „Série Písečníci byla původně zamýšlená pro mladší čtenáře, ale postupem času jsem zjišťoval, že moje knihy čtou i dospělí – rodiče, prarodiče nebo učitelé. Tak se z knih původně určených mládeži staly rodinné knihy jako stvořené pro společné čtení rodičů s dětmi,“ řekl profesor Václav Dvořák z Fakulty strojní TUL.

Také kniha Písečníci a probuzení krále byla zařazena do výběru Nejlepší knihy dětem a na její vydání přispělo Ministerstvo kultury.

A milovníci poetiky Václava Dvořáka se mohou těšit na další knihu. Bude se jmenovat Jak se vaří drak a vařením se v tomto případě rozumí genové inženýrství. Hlavní hrdina Adam se totiž v příběhu rozhodne vytvořit si opravdového draka chrlícího oheň. Kniha by měla vyjít na podzim.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385