Na mezinárodním trienále textilu vystavují naše studentky

Zahajovací večer
Zahajovací večer

Na významné mezinárodní platformě Young Textile Art Triennial v polské Lodži vystavuje čtveřice našich studentek katedry designu.

Výstavu organizuje katedra textilu Strzemiński Academy of Fine Arts Łódź ve spolupráci s Centrálním muzeem textilu v Lodži, kde jsou práce studentů k vidění.

Cílem trienále je vytvořit mezinárodní platformu mladých tvůrců a zároveň v mezinárodním měřítku poukázat na perspektivy a trendy v oblasti tvorby plošného textilu. Young Textile Art Triennial (YTAT) je letos prvním ročníkem zaměřeným pouze na práce studentů nebo mladých absolventů.

„Jelikož je Polsko výrazným propagátorem současného textilního umění, je YTAT významnou akcí v celosvětovém kontextu pro všechny textilní výtvarníky. Tím, že se sejdou pedagogové z vystavujících škol na společné vernisáži a následných přednáškách, posouvají koncepce a vize v textilním výtvarném umění i v metodice a otázce toho, jak přistupovat k tvorbě a výuce textilního umění na vysokých školách,“ říká ZuzanaVeselá z katedry designu Fakulty textilní TUL a doplňuje, že už jenom možnost vystavovat v tak renomovaném muzeu je pro studenty a naši katedru významný úspěch.

Svým rozsahem je akce srovnatelná se třetím trienále textilu pořádaném Slováky „Bez hraníc“, to je ale zaměřeno spíše na tvorbu profesionálů a módních návrhářů. Pro studenty tu taková šance ještě nebyla. Stejně tak všechna bienále jsou zaměřena především na profesionální výtvarníky.

Trienále je součástí již 14. mezinárodního trienále tapiserie, které se v Lodži konalo ve dnech 6. až 8. května.

Na výstavě mladého textilu, která se otvírala 6. května, jsou letos zastoupeny práce studentů všech oborů spjatých s textilem nebo čerstvých absolventů z jedenácti evropských zemí, z Číny a Spojených států. Česká republika je zastoupena pracemi studentů z Univerzity Hradec Králové a studentů naší fakulty textilní. Jmenovitě jde o práce Lucie Bártové, Olgy Janíčkové, Veroniky Němcové a Kristiny Opálkové.

„Vystavujeme své semestrální práce, které se inspirovaly tématem Ze světla do tmy a zpět,“ řekla redakci T-UNI studentka Veronika Němcová. „Na trienále jsem poslala textilní závěsy s názvem Metamorfóza. Zpracovávají téma jako kuklu, která se přerodí v motýla,“ doplňuje tvůrkyně.

K vidění je celkem na 65 prací, které vybraly a doporučily jednotlivé katedry a univerzitní pracoviště. Práce našich studentů na YTAT přivezli pedagogové katedry designu Svatoslav Krotký a Ludmila Šikolová.

Na výstavě není oděv. Prezentované práce jsou plošný textil – tapiserie a textilní výšivky – nebo prostorový textil jako instalace nebo miniatury,“ doplnila Zuzana Veselá z katedry designu FT TUL.

Výstavu v polské Lodži můžete vidět do 25. srpna tohoto roku.

Radek Pirkl

 

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385