Grand Prix architektů pro naše absolventy za Varšavu

D 10 - foto Aleš Jungmann.jpg
Art-deco o sto let později. Kino Káva. Foto: Aleš Jungmann

Rekonstrukce foyer kina Varšava v centru Liberce získala prestižní ocenění v kategorii „Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře“. Autory návrhu jsou členové spolku Zachraňme kino Varšava a absolventi naší fakulty umění a architektury Petr Hubáček, Zuzana Koňasová, Ondřej Pleštil a Jiří Žid.

„Dík patří všem lidem, kteří se na této práci podílejí. Nejde zde jen o architekturu, ale o celé klima ve městě, které se tímto počinem snažíme zlepšit,“ řekl architekt Ondřej Pleštil při slavnostním vyhlášení Grand prix architektů 2015 v úterý 19. května ve Veletržním paláci v Praze.

Občanské sdružení Zachraňme kino Varšava vzniklo před několika lety s cílem zachránit chátrající budovu v centru města, která byla sto let významným bodem kulturního života Liberce. Členové spolku přesvědčili městské zastupitele i kraj, kteří jejich úsilí o záchranu budovy a jejího genia loci podpořili. Jejich snaha a první výsledky strhly brzy i Liberečany. I díky jejich dobrovolným příspěvkům se nakonec rekonstrukci foyer za 3,2 milionů korun podařilo dokončit. Náklady se přitom podařilo snížit díky přístupu řady libereckých firem, které sdílely nadšení spolku.

„Dramatické bylo, že jsme často museli vzít zodpovědnost na sebe a práce objednat, aniž bychom věděli, že na ně budeme mít. Nakonec jsme však řádně zaplatili všechny faktury a kavárnu se podařilo otevřít,“ říká Jiří Žid, který vede ateliér na naší fakultě umění a architektury.

Do rekonstrukce se zapojilo také mnoho dobrovolníků, kteří pomáhali čtyři měsíce při brigádách, během nichž se udělalo velké množství práce svépomocí a ušetřilo na stavebních pracích.

Zuzana Koňasová k tomu podotýká: „K původnímu interiéru jsme přistupovali velmi citlivě, ctili jsme původní hodnoty architektury budovy a nové prvky jsme navrhovali sebevědomé, solidní s tím, aby vytvořily vyrovnaný celek s původním art-decovým interiérem. Děkujeme také lidem, jejichž rady a zkušenosti nám hodně pomohly, stejně tak zhotovitelům, kteří sdíleli naše nadšení a práce provedli ve výborné kvalitě.“

Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu, vyhlašovaná Obcí architektů, je soutěžní přehlídka prací dokončených v předchozím roce. Porota, která uděluje ocenění v několika kategoriích, pracuje každý rok v jiném složení, ale vždy v ní zasedají čtyři zahraniční architekti. Projekt rekonstrukce foyer libereckého kina Varšava porota ocenila těmito slovy:

„Tato malá renovace byla provedena velmi správným způsobem – rekonstrukce všech starých, historicky cenných prvků tohoto interiéru, a doplnění některých nových a současných detailů, ve stylu historického interiéru. Všechny originální prvky tohoto prostoru byl opraveny v duchu budovy. Dobrý příklad rekonstrukce v takovém místě.“

Vdechnout kinu život

Zrekonstruování celé budovy kina je jenom jedna část záměru mladých architektů, jejich cílem je vrátit kino Varšava na kulturní mapu města. „Máme tu trochu pokřivené vnímání městského života. Hraje v tom asi svou roli i to, že jsme byli vždy sportovní město, ne kulturní. Základem je přesvědčit lidi, aby na náš program rádi chodili. To bude oříšek. Liberečané nemají moc zájem, život z centra tu kdysi vymizel, což je pochopitelné – je to tam neútulné, není si ani kam sednout, kam jít,“ shrnuje další člen spolku Zachraňme kino Varšava Petr Hubáček.

Členové spolku si však jdou za svým cílem a už od letošního dubna v zrekonstruovaných prostorách kavárny s názvem Kino káva nabízejí a chtějí dále nabízet pravidelný kulturní program – koncerty, přednášky, besedy, výstavy.

V květnu to bude například ještě další díl přednáškového pořadu Science Café. Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu AV ČR bude v pondělí 25. května od 18.00 hodin hovořit o zemětřesení. V úterý 26. května od 18.00 hodin je na programu koncert ZUŠ – pěveckého oddělení Ivy Kurfiřtové a následují další akce.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385