Hyacint a optická vlákna. Kolekce Zuzany Hrubošové opět na světových molech

Doktorandka fakulty textilní zapojuje do svých módních kolekcí moderní technologie. Ve své poslední práci, kterou představila na Eco Fashion Weeku v Austrálii, propojuje optická vlákna se 100% ekologickými materiály.

Nová dámská kolekce je vyrobená z přírodních materiálů, jako jsou bavlna, len a konopí. Hlavním motivem jsou kořeny vodního hyacintu, ze kterého jsou vytvořeny doplňky a detaily na oděvech. Hyacint je tak jako další materiály 100% recyklovatelný.

„Optické vlákna, ktoré doplňujú kolekciu a dodávajú jej smart šmrnc. Kolekcia je skôr ukážkou toho aké materiály sa dajú v móde používať, je to taká malá avantgarda, spojenie prírodných a smart materiálov. V tejto ceste by som rada pokračovala," říká Zuzana, doktorandka katedry materiálového inženýrství fakulty textilní.

O Zuzaně už jste mohli slyšet a číst v souvislosti s její kolekcí Touch and Go, kde využila 3D tisku, nebo kolekcí Pulse, do níž také zapracovala optická vlákna. S oběma kolekcemi zazářila například také na přehlídkách v kanadském Vancouveru.

Jak se dostala na australskou přehlídku, popisuje sama: „Na Eco Fashion Week Australia 2018 som bola pozvaná hlavnou organizátorkou Zuhal Kuvan Mills, ktorá si všimla moju tvorbu na predchádzajúcich Fashion weekoch v Kanade či Poľsku."

Eko Fashion Weeky, které se zaměřují na přírodní materiály, podporu místního podnikání a etickou výrobu jsou ve světě stále oblíbenějšími přehlídkami. Eco Fashion Week v Austrálii se konal koncem listopadu loňského roku a i jeho součástí byly workshopy a semináře zaměřené na témata trvale udržitelné módy.

„Vypadá to na malú revolúciu v móde. Zapájajú sa značky i firmy produkujúce  materiály a je to niečo medzi fashion weekom a konferenciou s výborným ohlasom publika,“ doplňuje Zuzana Hrubošová.

Tématem trvale udržitelné módy na světové úrovni se zabývá i další naše absolventka fakulty textilní Kamila Boudová, která do Česka přivedla kampaň Fashion Revolution a která o trvale udržitelné módě přednáší v Paříži. Rozhovor s Kamilou můžete číst v časopise T-UNI 360, v PDF verzi zde na str. 16.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce