Zavřené tělocvičny nevadí, bojuje se pomocí klávesnic, mečů a kouzel. Týmy TUL zápolí v esportlize

esport3.jpg
TUL se v letošním akademickém roce poprvé oficiálně účastní meziuniverzitní esportovní ligy. Celkem je v ní zapojeno 30 univerzit. Foto: Esportovní studentská asociace

Naše studentské týmy začaly poprvé oficiálně měřit síly v online hrách s jinými univerzitami. Technická univerzita v Liberci totiž v letošním akademickém roce podepsala memorandum o spolupráci s Esportovní studentskou asociací a zapojila se do česko-slovenské esportligy.

Na nováčka si vedla velmi dobře. Hbitost prstů i strategické myšlení vyneslo týmu Omega-TUL třetí místo v tabulce základní skupiny zimní části ligy ve hře League of Legends (LOL).

V letní fázi, jež začíná během února, ale míří výš. Fakt, že se náš tým z fakulty mechatroniky ve složení: Tomáš Hanzlík, Roman Pham, Josef Fryč, Vojtěch Humpl a David Jansa ani jednou nesešel naživo, není v tomto sportu na překážku. Sehrává se na síti. „Naše účast v letní části závisí na tom, jak dopadne zkouškové období. Máme ale tým, který rozhodně není bez šancí,“ soudí kapitán Omega-TUL Tomáš Hanzlík.

Tým Omega-TUL, jen v jiném složení, reprezentoval v zimní části naši školu také ve hře Counter-Strike: Global Offensive (CS). V rámci univerzitní esportligy se soutěží i v karetní hře Hearthstone. V ní ale TUL zatím žádného zástupce nemá.

„Za Technickou univerzitu v Liberci by mohlo soutěžit mnohem víc týmů, na jiných vysokých školách to tak mají. TUL by měla větší šance na dobré umístění. Jsem přesvědčen o tom, že na škole je víc hráčů, kteří se aktivně věnují LOLku nebo CSku, ale zatím, o možnosti soutěžit neví,“ říká Tomáš Hanzlík.

Univerzita hledá další hráče

Další zájemci se mohou zaregistrovat. Pokud se přihlásí jednotlivci či neúplné týmy, pořadatelé je zkontaktují s hráči z domovské univerzity, kteří také někoho hledají.

„Individuální dovednost je samozřejmě důležitá, pokud ale člověk není schopný hrát týmově a komunikovat, nikdy družstvo nebude dobře fungovat,“ upozorňuje na podmínku úspěchu v soutěži Tomáš Hanzlík.

Omega-TUL odehrál ve hře LOL během zimní sezóny sedm zápasů, jednu výhru získal kontumačně. Nejkratší hra trvala 19 minut, nejdelší přibližně 40 minut.

„Váš tým plně pocítil nasazení slovenských celků. Je to veliká škoda. Důležité třetí místo ve skupině ale znamená vstupenku do hlavní části - 3E: Akademického mistrovství. Takže kvalifikací tým prošel a teď jej čeká ještě větší výzva,“ zhodnotil zimní postup našeho týmu soutěží Jakub Čubík z vedení Esportovní studentské asociace.

V lize je už dnes přes 30 přihlášených univerzit. Účastní se také slovenské vysoké školy. „V rámci tohoto ročníku máme 67 registrovaných týmů a k tomu 38 jednotlivců ve hře Hearthstone,“ vypočítal Jakub Čubík. Přeje si, aby se počet zapojených univerzit rozšiřoval.

Obliba esportu ve studentském a obecně mladém prostředí sílí. „Slyšeli jsme od našich hráčů ze středních škol, že esport může dokonce ovlivnit rozhodnutí jít na vysokou školu. Nechtěli bychom, aby šel někdo na univerzitu ‘jen‘ kvůli esportu, ale může se jednat o benefit, který mu v rozhodnutí napomůže. Mnohé univerzity své reprezentanty podporují. Vybavením, dresy, stipendii nebo třeba články. A my za každou vysokou školu, co se v tomto směru stará o své studenty, moc děkujeme,“ doplnil za Esportovní studentskou asociaci Jakub Čubík.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540