Na Zimní světové univerzitní hry v Lake Placid letí i studentka a tři studenti z TUL

WhatsApp Image 2023-01-09 at 12.38.25.jpg
Uprostřed stojí trenér české výpravy lyžařů-běžců Radim Antoš, jenž působí jako pedagog na Katedře tělesné výchovy a sportu FP TUL. Ve druhé řadě stojí běžec z TUL Tomáš Lukeš. Foto: Archiv Radima Antoše

Sportovkyně a tři sportovci z TUL, kteří jsou součástí české univerzitní reprezentace, odletěli na Zimní světové univerzitní hry v americkém Lake Placid. Hry se v dějišti olympijských her konají od 12. do 22. ledna a Česká republika bude na šampionátu obhajovat 6 medailí.

V pondělí odlétal ve dvou skupinách tým běžců na lyžích. Za Technickou univerzitu v Liberci jsou součástí sedmičlenného reprezentačního výběru hned tři sportovci – Barbora Antošová, Tomáš Dufek a Tomáš Lukeš. „Těšíme se, nálada je výborná a ambice máme. O medailích ale před závody mluvit nechci, abych něco nezakřikl. Uvidíme, jaká bude konkurence a jak vydrží zdraví,“ řekl trenér české výpravy lyžařů-běžců Radim Antoš, jenž působí jako pedagog na Katedře tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Ženské běžkyně čeká například sprint na 5 km, štafeta 3×5 km a smíšený týmový sprint. Muži poběží sprint na 10 km, stejně dlouhý stíhací závod, běh na 30 km s hromadným startem, štafetu 4×7,5 km a smíšený týmový sprint. Běžci se na start postaví už v pátek.

Součástí letošního rekordního reprezentačního výběru je také student TUL František Holík, který bude o medaile bojovat ve skocích na lyžích.

Český tým čítá 93 studentů ze 33 vysokých škol. O medaile budou usilovat ve 12 sportech. Součástí výpravy je i 49 členů realizačního týmu. „Letos jsme překonali důležitý milník, protože do USA vypravíme vůbec největší výpravu v historii. Tradičně se nám domů daří vozit cenné kovy, naposledy to bylo šest medailí, takže laťka je nastavena poměrně vysoko. Věřím, že i tyto hry budou úspěšné a všichni se ve zdraví vrátíme přes oceán,“ uvedla na tiskové konferenci před odletem předsedkyně České asociace univerzitního sportu Ivana Ertlová.

Šéftrenér Czech Snowboardcross Team Marek Jelínek na konferenci uvedl: „Máme rozhodně na co navázat, protože ve snowboardingu jsme byli dlouhodobě úspěšní, a i olympionička Eva Samková nám v minulosti přispěla cennými kovy.“

Čeští sportovci nastoupí do závodů v disciplínách: biatlon, běžecké lyžování, curling, freestyle, krasobruslení, lední hokej, rychlobruslení, dlouhá dráha, short track, severská kombinace, sjezdové lyžování, skoky na lyžích, snowboarding.

Her se zúčastní 1600 studentů z více než 600 univerzit a 50 zemí světa.

Americké městečko Lake Placid leží na severu státu New York nedaleko hranic s Kanadou. V roce 1980 se zde konaly 13. Zimní olympijské hry. Tou dobou ještě Československá výprava si odvezla jedinou medaili. Bronz vybojovala Květa Jeriová v běhu na lyžích na 5 km.

Českou výpravu na hry v Lake Placid vysílá Česká asociace univerzitního sportu, akci financuje Národní sportovní agentura. Zde můžete sledovat online přenosy.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce