Rektor ocenil českou skeetařskou jedničku

Libuše Jahodová je studentkou pedagogiky volného času na naší fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické a také nejlepší českou reprezentantkou ve střelecké disciplíně skeet. Rektor Zdeněk Kůs se s ní včera setkal při příležitosti udělení mimořádného stipendia za její výkony v této sezóně. Položili jsme jí několik otázek.

Nedávno jste se „prostřílela“ do kvalifikace na olympiádu v Riu, je to nyní hlavní cíl vaší sportovní i životní kariéry?

Je to nejdůležitější cíl. Příprava na letní olympiádu pomalu začíná s přípravou na další sezónu. Koncem ledna odlétáme na Kypr, kde jsou skvělé podmínky pro trénink, a pak hned začínají závody světového poháru. Celá sezóna už bude směřovat k olympiádě.

Jak jste se ke střílení dostala?

Nevlastní otec s bratry stříleli jako myslivci a napadlo je, že bych to taky mohla zkusit. Já jsem byla na sporty vždycky nemehlo, nic neuběhnu, s balónem si nerozumím, ale střílení mi šlo. Vyzkoušela jsem malorážku i jiné zbraně, ale hned od začátku mě oslovila brokovnice a skeet – střelba na asfaltové holuby. Věnuji se střelbě od svých čtrnácti a stále mě to moc baví.

Jsou v Liberci dobré podmínky na trénování?

Vůbec ne, jezdíme trénovat nejčastěji do Písku nebo do Brna, kde jsou střelnice otevřené i o víkendu. Dobré střelnice jsou také v Praze a Plzni. Skeet nemá takový zvuk, nejsme tak známí, nemáme sponzory, nejsou peníze a tomu odpovídají i špatné podmínky pro střelbu. Ale i přesto se nám daří podávat i ve světě skvělé výkony.

Jak se vám vydařil vstup do nového akademického roku?

Na úvod semestru jsem oslovila všechny svoje pedagogy, zda by mi nedali individuální studijní plán. Jsem ve třetím ročníku a chtěla bych příští rok v létě končit, to je ovšem zároveň termín vrcholící přípravy na olympiádu v Riu. Většina oslovených vyučujících mi vyšla vstříc, takže stále doufám, že to všechno zvládnu. Jsem za jejich reakci ráda a vážím si jí.

Otázka rektora: Jak vidíte své šance na olympiádě?

Bude nás tam 22 žen, to není tak mnoho a na nedávném mistrovství světa jsem se ve světové konkurenci prostřílela osmým místem do kvalifikace na olympiádu. To je pro mě signál, že šanci určitě mám.

Děkujeme za rozhovor.

Libuše Jahodová (*Liberec, 23 let)
Držitelka dvou zlatých medailí z Letní světové univerziády 2015 v Koreji (kategorie žen a soutěž družstev). Na MS v italském Lonatu na konci září 2015 se 8. místem probojovala do kvalifikace na OH v Riu de Janeiru 2016. Je držitelka českého skeetařského rekordu v počtu sestřelených asfaltových holubů: 71 ze 75. Závodí za družstvo Dukly. Je studentkou 3. ročníku pedagogiky volného času na FP TUL.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 536