Premiérový univerzitní závod dronů má vítěze

VrTULe 2016 Liberec (2).jpg
Leť! Závod VrTULe 2016 Liberec

Na první univerzitní závod dronů v České republice přijelo včera se svými stroji patnáct účastníků. Drony létaly přímo v kampusu naší univerzity.

Na závod VrTULe 2016 přijeli piloti z Prahy, Jičína, Kadaně, Červeného Kostelce nebo třeba Železného Brodu. Dva byli z Liberce: teprve osmiletý pilot Patrik Steiner se svým otcem Jakubem Steinerem – tento jediný Čech z letošního mistrovství světa v akrobacii s drony v Dubaji se nenechal záludnostmi tratě zaskočit a v pátek večer zvítězil.

Druhý byl Jan Erlebach z Červeného Kostelce a třetí místo připadlo Lukáši Lendvorskému z Kadaně.
Závodilo se na půlkilometrové trati, kterou organizátoři, studenti Fakulty strojní TUL, připravili v srdci kampusu na Univerzitním náměstí. Drony prolétávaly také garážemi budovy G. Trať ti nejrychlejší zdolali v časech slabě přesahujících jednu minutu. Zejména během kvalifikačních letů nebyla nouze o kolize a nezřídka se stávalo, že pilot nástrahy trati nezvládl a svůj dron do cíle nedovedl.

Závodilo se s FPV drony, které na svých lehkých skeletech nesou kameru. Vysílaný videosignál zachycuje pilot anténou na speciálních brýlích, ve kterých se mu zobrazuje to, co „vidí“ dron. Piloti tedy během závodu nekroutí hlavou, aby zahlédli svůj dron, který může letět 80 i 100 km/h, jsou pohodlně usazeni na startu a s brýlemi na očích pilotují své stroje.

Diváků se snad i kvůli nepřízni počasí nesešlo až tolik, kolik by si organizátoři přáli, s průběhem závodu jsou ale spokojeni.
„Hodně nás potěšil vstřícný přístup kvestorátu, děkanátu fakulty strojní a kolegů z katedry, kteří hodně pomáhali při přípravě a i během samotného závodu na sebe vzali velký kus práce, čímž zvýšili celkovou úroveň závodu. Bez nich by to nedopadlo tak výborně. Chceme ještě jednou všem poděkovat,“ říká za organizátory Jaroslav Kovalenko, doktorand katedry výrobních systémů a automatizace FS TUL.

Jaroslav a jeho kolega a kamarád z katedry Andrej Shynkarenko mají ambici ze soutěže dronů udělat obdobný projekt, jakým je Studentská formule F1, kdy univerzitní týmy po celém světě konstruují monoposty a měří s nimi síly v univerzitních soutěžích po celém světě. Studentská „dron-formule“ zatím neexistuje a naši studenti by její vznik i takovým závodem, jakým byla VrTULe 2016 Liberec, rádi iniciovali.

Podívejte se na video. Takto viděl v pátek závodní dráhu Jan Erlebach.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385