Formule fakulty strojní pokračuje v tažení první sezónou

Eliška na okruhu v Mostě. Zdroj Formula Student Czech Republic (3).jpg
Eliška na okruhu v Mostě. Zdroj: Formula Student Czech Republic

Eliška, monopost, který letos zkonstruovali především studenti fakulty strojní v rámci fakultního projektu, dojela na okruhu v Mostě na 30. místě.

Závodní křest absolvoval stroj z fakulty strojní ke konci července v Itálii. O uplynulém víkendu se Eliška představila na domácí půdě na okruhu v Mostě.

Z 36 přihlášených týmů z celého světa tři neprošly technickou přejímkou. To se netýkalo naší Elišky.

„Po zkušenostech z Itálie, kde nás komisaři při technické přejímce dvakrát vraceli do depa, už byl náš tým mnohem připravenější. Technickou kontrolou jsme prošli v Mostě napoprvé,“ říká Roman Rybáček, šéfkonstruktér studentského týmu. Hlavní závod na 20 km nedojela téměř polovina týmů, liberecká Eliška i tento závod zvládla a vybojovala 30. příčku celkového pořadí.

 „Pro nás je první rok především sbíráním zkušeností, které chce tým zúročit v příští sezóně, kdy by měl na fakultě vzniknout nový závodní vůz. Potřebujeme do další sezóny snížit váhu monopostu, naopak velmi se osvědčil motor i podvozek. Pevně věřím, že pokud nás nadále bude fakulta strojní podporovat tak jako v letošní sezóně, brzy se zařadíme mezi nejlepší týmy,“ shrnuje Roman Rybáček.

„Studenti mě o výsledku závodu hned informovali. Potěšilo mě, že se jim daří. I pro další sezónu a další plány budou mít mou podporu,“ reagoval děkan Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci Petr Lenfeld.

Roman Rybáček v další sezóně šéfkonstruktérem už nebude, protože letos v červnu úspěšně absolvoval magisterské studium na fakultě strojní. Pokud by mu vyšel doktorát na mateřské fakultě, nemůže podle pravidel soutěže Formula Student být členem konstruktérského týmu, ale rád by zůstal u projektu alespoň jako poradce.

„Když nás v Itálii komisaři vrátili s tím, že je potřeba něco předělat, shlukl se v depu kolem auta hrozen kluků, kteří horečnatě makali. Chodili se na to koukat organizátoři i členové konkurenčních týmů. Běžně se totiž stávalo, že po nějaké výtce ze strany komisařů, složil tým ruce do klína s tím, že to balí a jede domů. Jsem na náš tým hrdý, byla to obrovská životní zkušenost se s těmi lidmi potkat a pracovat s nimi,“ shrnuje Roman Rybáček.

Monopost Eliška závodí v tomto týdnu ještě na okruhu v Písku, to je pro tuto sezónu třetí a poslední závod formule z dílny naší fakulty strojní.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Florbalisté-2.jpg

Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu...

13. 9. 2023 | Sport | 233

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce