Diplomy, úsměvy i výzvy. Ekonomická fakulta TUL vyslala do světa nové absolventy

IMG_3617-2.jpg
Šťastná absolventka bakalářského studia Ekonomické fakulty. Foto: Adam Pluhař, TUL

Přes osm desítek absolventů Ekonomické fakulty TUL převzalo během slavnostních promocí diplomy. Mnozí čerství bakaláři i absolventi navazujícího magisterského studia budou už brzy čelit výzvám ekonomicky nejisté doby poznamenané pandemií.

Koronakrize neztížila jen studium. Během dvou let dokázala také výrazně proměnit celý svět. V projevu k čerstvým absolventům Ekonomické fakulty na to upozornil prorektor TUL pro vzdělávání a vnitřní legislativu Miroslav Žižka. „Přicházíte na trh práce ve složité době. I kvůli nepatrné částici o velikosti pouhých 120 nanometrů se světová ekonomika ocitla v krizi. Některá odvětví, zejména v oblasti služeb, jsou stále zasažena a zaměstnavatelé jsou opatrní,“ poznamenal prorektor Žižka.

„Česká ekonomika se potýká s řadou problémů v důsledku pandemie, vysoké inflace a růstu cen energií. Zároveň je to ale příležitost ke změně a inovacím, které firmy, pokud chtějí být úspěšné, musí realizovat. A je to právě šance pro vaši generaci, která může do praxe přinést nové přístupy, způsoby práce, technologie a nápady a přispět tak k růstu firem a úspěchům naší ekonomiky,“ pronesla zase proděkanka Ekonomické fakulty pro vědu a výzkum Klára Antlová.

Také prorektor Žižka věří, že se čerství absolventi Ekonomické fakulty prosadí. „Budete muset své zaměstnavatele přesvědčit, že jste to právě vy, kdo svým elánem, nadšením a kreativitou pomůže překonat toto nelehké období. Jsem ale přesvědčen o tom, že se vám to podaří. Z našich anket vyplývá, že naprostá většina absolventů získala velmi rychle zaměstnání, případně znala svého zaměstnavatele už v okamžiku promocí. A také z vyjádření představitelů podnikové sféry víme, že je o naše absolventy velký zájem,“ řekl prorektor Žižka.

Ekonomická fakulta slaví letos 30 let své existence. Během slavnostní promoce vyjádřila proděkanka Antlová naději, že škola čerstvé absolventy opět brzy přivítá. „Věřím, že se budeme setkávat na akcích spojených s oslavami, ale i při zajišťování praxí pro naše studenty či při spolupráci na projektech. A určitě zůstaneme v kontaktu prostřednictvím našeho klubu absolventů.“

„Já se se školou neloučím, mám před sebou ještě navazující studium. Práci ale mám už teď. Od druhého ročníku pracuji ve stavební firmě,“ přiblížila svoji nejbližší budoucnost Anastasia Spirina, čerstvá absolventka bakalářského studia informační management.  

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541