Historik Jan Rychlík převzal státní vyznamenání od slovenské prezidentky Čaputové

419856097_926463852170318_905621230142567349_n.jpg
Profesor Rychlík přebírá od Zuzany Čaputové nejvyšší státní slovenské vyznamenání. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová udělila u příležitosti výročí založení samostatného slovenského státu 33 osobnostem nejvyšší státní vyznamenání. Převzal ho i Jan Rychlík z katedry historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Jan Rychlík v neděli 14. ledna v sídle Slovenské filharmonie v Bratislavě převzal z rukou prezidentky Státní vyznamenání Řád Bílého dvojkříže III. třídy za mimořádné zásluhy o všestranný rozvoj vztahů mezi Slovenskou a Českou republikou.

Řád Bílého dvojkříže II. třídy rovněž za mimořádné zásluhy o všestranný rozvoj vztahů mezi Slovenskou a Českou republikou získal od Zuzany Čaputové také biskup Václav Malý.

„Je ztělesněným příkladem toho, že Češi a Slováci kráčejí spolu dějinami a není mezi nimi jazyková bariéra,“ řekl mluvčí prezidentky při ceremoniálu o profesoru Rychlíkovi, který působí na naší katedře historie od roku 2011 a pedagogicky i odborně se věnuje především československým a českým dějinám 20. století.

Na toto téma publikoval také řadu monografií a odborných článků, mezi nimi například Češi a Slováci ve 20. století, publikaci mapující česko-slovenské vztahy v letech 1914 až 1992, nebo Československo v období socialismu 1945–1989 a řadu dalších. Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc., dr. h. c., je pevně spjat s organizací pravidelného česko-slovenského semináře pořádaného naší katedrou historie, je členem Česko-slovenské komise historiků a dlouhá léta byl také jejím českým předsedou. Profesně se zabývá také moderními dějinami dalších slovanských národů, především balkánských. Kromě TUL působí na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V roce 2014 mu byly uděleny čestný doktorát a zlatá medaile Univerzity svatého Klimenta Ochridského v Sofii.

Profesorovi Rychlíkovi gratulujeme!

-red-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce