Jiný tělocvik. »Trenéři ve škole« umí nadchnout děti a inspirovat pedagogy

IMG_2265-2.jpg
Trenéři, například florbalu, motivují děti i pedagogy přístupem k výuce a pohybu během celé hodiny. Využívají aktivit, které jsou často »jiné« a pro děti i vyučující bývají nezvyklé. Foto: archiv KTV FP TUL

Výuka juda, rugby nebo tance na základních školách? Díky projektu Trenéři ve škole, na němž se podílí i univerzitní katedra tělesné výchovy a sportu, je to v Liberci realita. Moderní formou nadchnout pro pohyb všechny děti bez rozdílu se v hodinách tělesné výchovy snaží specialisté na celou řadu sportů. Školákům zároveň předávají typické pohybové dovednosti svých sportů a inspirují i učitelky a učitele tělocviku.

Celorepublikový program Trenéři ve škole běží i v Liberci, a to již třetím rokem. Unikátně spojuje zkušenosti sportovních klubů a výuku tělesné výchovy na 1. stupni základních škol. Zapojuje i děti s menším pohybovým nadáním. „U dětí chceme především vzbudit lásku ke sportu a pohybu obecně a podpořit tak jejich správný motorický i tělesný vývoj. Díky kvalitním trenérům a zábavné formě výuky se to daří. Z jednotlivých škol máme jen pozitivní ohlasy. A to jak od ředitelů/ředitelek, tak vyučujících i samotných dětí,“ říká Lukáš Rubín z Katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (KTV), který projekt v Liberci garantuje.

V Liberci bylo doposud do programu zapojeno šest základních škol – ZŠ Broumovská, ZŠ Ještědská, ZŠ náměstí Míru, ZŠ a MŠ Ostašov, ZŠ Sokolovská a ZŠ U Soudu. Nově se do programu hlásí školy ZŠ 5. května, ZŠ Dobiášova, ZŠ Oblačná a ZŠ Švermova. Spolupracují sportovní kluby AC Slovan Liberec, FBC Liberec, FC Slovan Liberec, Rugby club Liberec, SG Liberec, SKST Liberec, ŠERM Liberec a Taneční škola Jana Kohouta.

Systém funguje na základě tak zvaných „rotací“ sportů. Jeden sport představují trenéři ve škole vždy po dobu tří týdnů, pak přecházejí na další školu. Během podzimní a jarní fáze se tak sporty vystřídají na všech zapojených školách. Výuka běží dvě hodiny týdně ve dvou vybraných třídách prvního stupně základní školy. Každá třída má trenéra jednou za týden. Trenéři přitom mají zakázáno přímé náborování dětí pro své sportovní kluby.

Aktivity nezvyklé pro děti i vyučující

Trenéři se snaží především rozhýbat nejen děti, ale i jejich vyučující. Ty zároveň dokáží i inspirovat. „Úroveň výuky tělesné výchovy je na prvním stupni bohužel značně rozdílná – záleží na přístupu školy a vyučujícího. Trenéři mohou být přínosem pro děti i učitelky tím, že představí metodiku, pomůcky nebo pravidla sportu, s nímž se většina dětí často běžně nesetká. Motivují ale i celkově přístupem k výuce a pohybu během celé hodiny. Trenéři mnohdy využívají aktivit, které jsou často ‚jiné‘ a pro děti i vyučující bývají nezvyklé,“ uvádí Lukáš Rubín. Upozorňuje zároveň na to, že na prvním stupni základních škol nejsou učitelky a učitelé specialisty na výuku tělocviku. „Pokud pohyb obecně ‚nebaví‘ paní učitelku, odráží se tento její přístup logicky i ve výuce. Vnímáme to jako velký problém.“

Výhledovým cílem je zapojení studentek a studentů KTV. „Jsou to budoucí učitelky a učitelé ze studijního programu zaměřeného na výuku na prvním stupni základních škol. Nedílnou součástí praktické přípravy je samozřejmě i výuka tělesné výchovy dětí mladšího školního věku. Toto období, často označované jako zlatý věk motoriky, je zcela zásadní pro rozvoj pohybových schopností i dovedností,“ dodává koordinátorka Lenka Doležalová, současně i odborná asistentka z KTV.

Koordinátoři z TUL věří, že úspěšný projekt Trenéři ve škole bude pokračovat i v dalších letech a doufají v zapojení dalších sportovních klubů i základních škol. V Liberci projekt běží pod záštitou města. Liberecká radnice zároveň projekt financuje. „Nedostatek pohybové aktivity českých dětí je patrný už delší dobu, covid se zákazem tělocviku a dalšími režimovými restrikcemi tomu zasadil už jen poslední ránu. Projekt, který by měl postupně v každé naší škole působit dvě pololetí, jsme proto s TUL pilotně zavedli již ve druhém covidovém roce, nebylo na co čekat. Výchozím bodem jsou zvýšení radosti z pohybu a také vyučování tělocviku jinak, než jsme tomu byli zvyklí ve svém mládí, což se mnohde dosud nezměnilo. Musí to zkrátka bavit děti i učitele,“ říká ke spolupráci náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Florbalisté-2.jpg

Florbalisté z TUL jsou poprvé v historii akademickými mistry

Mimořádného historického úspěchu dosáhl v minulém týdnu florbalový tým Technické univerzity v Liberci (TUL), když na Českých akademických hrách (ČAH) vybojoval zlatou medaili. Titul akademického mistra České republiky jen potvrzuje skvělou sezonu...

13. 9. 2023 | Sport | 227

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 534