Letní číslo T-UNI vás provede Afrikou i Antarktidou, stejně jako excelentním výzkumem a událostmi na TUL

Nové číslo univerzitního časopisu T-UNI vyšlo nejen v tištěné podobě, ale můžete si je pročítat i online na webu. Česky i anglicky.

A co jsme do nejnovějšího čísla T-UNI například vybrali?

Objem vysloužilého odpadu roste a jeho opětovné využití je stále komplikované. Díky revolučnímu způsobu recyklace se ale může starý textil proměnit v motorový kryt, designovou stěnu nebo ramínko na šaty.

Až se půjdete projít po Karlově mostě, zjistíte, že malostranskou Mosteckou věž už nehyzdí nevzhledný biofilm. Památka prošla důkladným vyčištěním a dál už se bude čistit sama jen za pomoci světla. Díky vývoji, na kterém se podílela Technická univerzita v Liberci.

Diplomová práce absolventky Fakulty zdravotnických studií TUL Věry Šramhauserové získala čestné uznání od porotců Ceny Wernera von Siemense. Její téma digitalizace ve zdravotnictví předběhlo totiž dobu.

Celý letošní rok je věnován poctě múzou políbeného architekta Karla Hubáčka, autora ikonického hotelu a vysílače na Ještědu, ale i duchovního otce dnešní Fakulty umění a architektury TUL. Buďte u toho!

Jaké to je učit děti v zapadlé africké vesnici zdravovědu nebo angličtinu a tamní pedagogy zase týmovou spolupráci a mít za to jen dobrý pocit? I to popíše a jiné zážitky z tanzanské mise přiblíží doktorand Ondřej Linhart a studentka Michala Seidenglancová.

Alespoň v představách se můžete zchladit v Antarktidě spolu s pedagogy FUA Vladislavem Burešem a Dagmar Vojtíškovou a poznat blíž jejich antarktické dobrodružství. Oba stavební experti se podíleli na opravách refugia CZ*ECO-Nelson.

Díky absolventovi Fakulty strojní TUL Lukáši Čapkovi nejsou liberečtí chirurgové před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí nebo nádorů. Připravují se totiž i za pomoci anatomických modelů z 3D tiskárny. I tato náplň spadá pod Oddělení klinické biomechaniky Krajské nemocnice v Liberci, za jehož zřízením Lukáš Čapek stojí.

Přejeme vám příjemné čtení a budeme rádi za zpětnou vazbu: adam.pluhar@tul.cz

ad

Další články v rubrice

IMG_3634.jpg

Malí architekti strávili část léta s Karlem Hubáčkem

Taje techniky knižní vazby, vytvoření modelu města, zážitky s prací ve 3D programech nebo radost při stříhání, řezání, rytí, lepení či barvení. I to čekalo na děti, které trávily týden prázdnin na prvním příměstském táboře Fakulty umění a...

16. 8. 2024 | Události | 324

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce