Na TUL přijeli přednášet odborníci na teorii strojů z celého světa

IMG_3906-2.jpg
Zahájení Mezinárodní konference o teorii strojů a mechanismů (TMM). Konference se koná pod záštitou organizace IFToMM a patří k nejstarším na světě. Foto: Adam Pluhař

Mezinárodní konference o teorii strojů a mechanismů (TMM) se koná na Technické univerzitě jen jednou za čtyři roky a patří k vysoce prestižním. Je tak významná, že na ni neváhají přijet odborníci z jiných kontinentů, aby si s kolegy vyměňovali poznatky z širokého spektra oblastí teorie strojů a mechanismů. Konferenci ve dnech 3.– 5. září uspořádala Katedra textilních a jednoúčelových strojů Fakulty strojní TUL už počtrnácté.

TMM si klade za cíl sdružovat specialisty, kteří se z obecného i aplikačního hlediska zabývají problémy souvisejícími s teorií strojů a mechanismů. Na konferenci zaznělo 35 přednášek od odborníků ze 13 zemí světa. Konference se konala pod záštitou International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science (IFToMM). „Odborná komunita vnímá tuto konferenci jako nejvýznamnější, která se letos v dané oblasti v České republice konala. Konference je významná i ze světového hlediska. Patří k nejstarším, konferencím, které jsou pořádány pod záštitou IFToMM,“ uvedl předseda organizačního výboru TMM Martin Bílek, jenž je zároveň vedoucí Katedry textilních a jednoúčelových strojů Fakulty strojní TUL.

Konferenci prostřednictvím online připojení zahajoval prezident organizace IFToMM profesor Andrés Kecskemethy, přímo na místě byl pak generální sekretář organizace profesor Erwin-Christian Lovasz. A účastnil se také bývalý prezident IFToMM a expert z Università degli studi di Roma, profesor Marco Ceccarelli. S tímto vysoce uznávaným odborníkem jsme na T-UNI dvakrát hovořili. První rozhovor s profesorem Ceccarellim jsme vedli u příležitosti 11. ročníku konference, druhý rozhovor během ročníku následujícího.

 

Odborný program letošní konference se zabýval širokým rozsahem problematiky zahrnující teoretické i praktické poznatky z oblastí teorie strojů a mechanismů. Přednášky se týkaly zejména oblastí analýzy a syntézy kloubových a vačkových mechanismů, dále dynamiky strojů a mechanismů a sféry mechatronických a robotických systémů.

V rámci programu byly předneseny dvě vyzvané přednášky. Odborník na syntézu mechanismů, profesor Erwin-Christian Lovasz vystoupil s přednáškou „Mechanism design for mechatronic“. Druhou vyzvanou přednášku s názvem „The software mechanism developer“ přednesl prof. M. Hüsing z RWTH Aachen.

Všechny přednášky, jež na konferenci zazněly, jsou vydány knižní formou v nakladatelství Springer v knižní řadě Mechanisms and Machine Science pod názvem Advances in Mechanism Design IV.

Mezinárodní konferenci TMM pořádala Fakulta strojní TUL tradičně pod záštitou Českého národního výboru IFToMM, České společnosti pro mechaniku a VUTS Liberec. Letošní ročník navazoval na třináct konferencí organizovaných od roku 1973 v pravidelných čtyřletých intervalech.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce