Rektor se sešel s aktivními středoškoláky, kteří zakládají krajský studentský parlament

IMG_9568-2.jpg
Debatu rektora Miroslava Brzeziny se studenty vedl Jan Gondek z České středoškolské unie. Foto: Adam Pluhař

Témata jako školné, mrtvé duše, možnosti studia nebo bezpečnost zajímaly studenty středních škol, kteří se chystají založit krajský parlament, během setkání s rektorem Technické univerzity v Liberci Miroslavem Brzezinou. Parlament vznikne během letošního roku a pro středoškoláky je otázka vysokoškolského studia jedním z důležitých témat.

Rektor se sešel se zástupcem České středoškolské unie a s osmi studujícími středních škol v kraji. „Snahu o založení středoškolského krajského parlamentu vítám. Je to platforma pro to, aby se studenti cítili ve školách co nejlépe a případné problémy mohli řešit přímočařeji. Cílem parlamentu mimo jiné je, aby měli mladí lidé motivaci zůstat v regionu a dál jej rozvíjet. Díky četnější vzájemné komunikaci můžeme zároveň oslovit více našich potenciálních studujících,“ řekl rektor Miroslav Brzezina.

Středoškoláci jednali také s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Středoškolské parlamenty už fungují ve většině regionů, v Libereckém kraji by měl parlament vzniknout na jaře, nejpozději na podzim. „Krajský studentský parlament zastupuje mladou generaci při jednáních s vedením kraje, potažmo s řediteli škol, pokud je zapotřebí řešit nějaké problémy na školách. Obecně řečeno, parlament má mimo jiné možnost zmapovat to, co studenty trápí, a cíleně pracovat na nápravě. Do této aktivity patří i debaty s politiky, případně předvolební setkání s kandidáty, aby vyslyšeli pohled mladých lidí a ve své funkci se jimi zabývali. Otázka vysokých škol je pro středoškoláky neméně důležitá. Středoškoláci vnímají například podfinancování vysokého školství a další možné problémy, které to nese,“ vysvětlil Jan Gondek z České středoškolské unie, jež hájí a prosazuje zájmy a práva středoškoláků na celostátní úrovni, neboť udržuje dialog s ministerstvem školství a školským výborem ve Sněmovně. Zároveň pomáhá se vznikem krajského studentského parlamentu.

„Důležitým bodem je bezpečnost na školách. Od studentů napříč republikou víme, že je to velmi zajímá. To nemusí znamenat jen strach z fyzického útoku, ale třeba to, že studenti chodí do školy rádi a neobávají se například šikany nebo sexuálních útoků,“ dodal Jan Gondek.

Během debaty rektor popsal svoji životní dráhu od gymnaziálních studií až po své druhé volební období v čele univerzity. Představil jednotlivé fakulty a řeč přišla i na ekonomické otázky. Například na rozpočet, granty nebo vládní balíček úsporných opatření. „Středoškoláky mimo jiné trápí obava, že vysoké školy nebudou tak kvalitní, protože na ně nebudou peníze. To je velký problém,“ zněl jeden z dotazů.

Dotazy padaly i na možnost zavedení školného nebo tak zvané „černé duše“. „Asi pět procent z těch, co se zapíší do prvního ročníku, se pak ve škole neukáže. Zdravotní pojištění za tyto lidi platí stát, přitom vůbec nestudují. My to samozřejmě zjistíme – z prezencí na přednáškách nebo elektronických systémů – a okamžitě je vylučujeme ze studia. Ukončení studia je ale zdlouhavý proces. Trvá měsíce,“ přiblížil rektor Miroslav Brzezina jednu z bolestí vysokých škol. „Zavedení školného by samozřejmě v těchto případech pomohlo, ale to je neprosaditelné. Řešením by spíš bylo, aby si každý student vysoké školy platil zdravotní pojištění. Byly by to schůdné dva tisíc korun měsíčně a na vysoké školy by to přivedlo jen ty, co mají o studium opravdu zájem,“ zmínil rektor.

Studenti by rádi na setkání v budoucnu navázali. „Pro studenty by bylo přínosné poznat i odborníky z jednotlivých fakult,“ doplnil na závěr Jan Gondek.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 168
Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 420

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce