Soutěž univerzitních startupů zná vítěze: Salát na střeše, Půjčovník a Level-up

IMG_8436-2.jpg
Finalisté 9. ročníku soutěže podnikatelských nápadů studentek a studentů Start-up TUL 2023. Foto: Adam Pluhař, TUL

Projekt hydroponického pěstování salátu nebo bylinek na sluncem rozpálených střechách výrobních hal a skladů zvítězil v devátém ročníku soutěže Start-up TUL 2023. Porota ocenila také nápad, který chce půjčováním mobiliáře a her zabydlet veřejný prostor. A na stupních vítězů skončil i projekt zaměřený na rozvoj esportu.

Do letošního 9. ročníku soutěže, kterou pořádá Student Business Club TUL, se přihlásilo 25 jednotlivců nebo týmů. Ve finále se v univerzitní aule utkalo pět nejlepších podnikatelských nápadů. „Letošní ročník se nesl v duchu udržitelnosti a společenské odpovědnosti. Každý z pěti finálových projektů se alespoň částečně věnuje zlepšování či zkrášlování světa kolem sebe,“ říká koordinátor soutěže Start-up TUL Ondřej Moš.

Bylinkami zchladit žhavé střechy

Na prvním místě se umístil start-up Salát na střeše Terezy Nalezené z Fakulty umění a architektury TUL (FUA). Její nápad počítá s tím, že sluncem rozpálené střechy využijí hydroponické farmy. Ve speciálních stojanech porostou bylinky nebo saláty. Farmy ochladí střechy, ozelení město a navíc zelenina nebude muset absolvovat dalekou cestu, než skončí například ve školních jídelnách. Porotci měli možnost osvěžit se vodou s lístky máty vypěstované na jedné z partnerských farem.

„Střechy nejrůznějších hal nebo logistických center zabírají kvalitní půdu a krajinu. Vytvářejí také tepelné ostrovy a tím, že se ohřívají, ovlivňují klima měst. To je neudržitelné. Můj projekt chce využít velkého potenciálu rozpálených střech. Na střeše jedné haly jsme schopni hydroponicky vypěstovat až 400 tisíc kusů rostlin měsíčně,“ řekla Tereza Nalezená během své prezentace. Vítězce letošní startupové soutěže, jež se s porotci propojila virtuálně, náleží odměna 50 000 korun od společnosti ŠKODA AUTO, Nadace Jablotron a Nadace Preciosa (tyto společnosti věnovaly hlavní finanční výhru pro všechny finalisty). Získala také kompletní produkci a natočení reklamního videa na klíč od společnosti Tosu.cz.

Hydroponické stojany jsou podle zakladatelky startupu lehké a na zimu se dají demontovat. Pilotní pěstování by vítězka letošní soutěže ráda vyzkoušela v rámci univerzitního kampusu či na střešních terasách harcovských kolejí. Postupně chce do projektu zapojovat firmy a vytvářet síť farem. „Snem je do budoucna vybudování skleníku, který využívá odpadní teplo z haly a funguje celoročně,“ pronesla Tereza Nalezená.

Sednout si k šachům nebo kávě díky Půjčovníku

Na druhém místě skončil Půjčovník Sáry Šindelářové. Tato doktorandka FUA studuje umění ve veřejném prostoru a její startup je založen na půjčování mobiliáře a her. Oboje dokáže lidi spojovat a utužovat sociální vazby. Cílem Sáry je, aby lidé trávili více času venku a pospolu. „Chci pomoci zabydlovat veřejný prostor, budovat komunity a prodlužovat čas, který mohou lidé trávit spolu venku. Podobně jako třeba ve Španělsku nebo v Polsku. Ohlasy mě utvrzují v tom, že by to mohlo fungovat,“ uvedla Sára Šindelářová.

Koncept počítá s boxy, ze kterých si zájemci budou moci pomocí klíče nebo aplikace zapůjčit skládací křesílka, stolky, lehátky, podsedáky v jednotném designovém stylu Půjčovníku. V boxech budou také šachy, pétanque a jiné hry. Rodiče dětí uvnitř najdou také třeba edukační listy nebo omalovánky.

Mobilní Půjčovníky budou mít variabilní obsah, který si klient vybere a který bude vhodný pro dané místo. Boxy s mobiliářem bude Sára prodávat nebo pronajímat a ráda by je postupně umístila do parků, na náměstí, ke kavárnám nebo k domovům důchodců. Inspirací byly autorce nápadu samoobslužné stánky na květiny nebo bary v horách. Podobný koncept pro setkávání lidí zatím nikde nefunguje. „Prvními místy, kde by se Půjčovník mohl objevit, by mohla být Oblastní galerie, kulturní centrum ve Vratislavicích, kavárny Bez konceptu nebo náměstí v Mladé Boleslavi nebo v Kasárnách Karlín. Ráda bych začala na jaře příštího roku,“ dodala autorka nápadu, jež chce výrobu mobiliáře rozjet se svým otcem a strýcem.

Sára Šindelářová za druhé místo získala 25 000 Kč, deset DAYPASSů do coworkingu v hodnotě 3 500 Kč a voucher na aplikaci Notion v hodnotě 1.000 USD od Lipo.ink.

Level-up dá hraní počítačových her směr

Projekt Level-up je zaměřený na rozvoj esportu v ČR a student Ekonomické fakulty TUL Jaroslav Máchal s ním v univerezitní startupové soutěži obsadil třetí místo. Dětem a mladým lidem přinese kroužek, v němž budou každý týden dvě hodiny pod dozorem certifikovaných trenérů zlepšovat své dovednosti v hraní počítačových her. Pravidelné tréninky budou fungovat podobně jako mimoškolní sportovní kroužky. Půjde především o týmové hry, jako je League of Legends nebo Counter Strike. „Chci bořit stereotyp o tom, že esportoví hráči jsou jen kluci zavření doma v pokojíčku, kteří se o sebe a o okolí nezajímají. Není tomu tak. Esportoví hráči se snaží dbát jak o svoji psychickou, tak fyzickou kondici. Talenty pak může oslovit i esportová organizace,“ upozornil Jaroslav Máchal během své prezentace. Sám působil jako manažer mezinárodního esportového týmu.

Kroužek pro děti z druhého stupně základních škol až po maturitní ročníky rozjede v Praze od ledna, nejpozději od září příštího roku. Už nyní je zájem o poskytnutí licence v Olomouci, Jaroslav by chtěl mít časem pobočku i v Liberci. Kroužek otevře pro tři skupiny po pěti dětech. Hráči budou mít k dispozici špičkové herní počítače, speciální křesla a lektory vyškolené esportovou asociací. Podle businessového plánu autora zaplatí rodiče za pololetí 5 tisíc korun. „Kroužek rozšíří povědomí o esportu a s dětmi budeme pracovat jak po fyzické, tak psychické stránce. Během dvou hodin se budeme moci žákům věnovat najednou i individuálně. Podobný projekt zatím v České republice není,“ dodává Jaroslav.

Level-up se podle něj snaží dát hraní počítačových her směr i metodiku, jak s dětmi pracovat. „Aby byl v hraní smysl a aby hraní mělo pro žáka přidanou hodnotu. Díky trenérům budou děti vědět, v čem se zlepšily, a zjistí, že hrát v kuse osm hodin jim nic nepřinese a je to pro ně kontraproduktivní.“

Jaroslav získal za třetí místo 15 tisíc korun a mentoring v hodnotě 15 000 Kč od CzechInvestu.

S Všestranem může sportovat každý

Zvláštní cenu Ekonomické fakulty TUL za největší společenský přínos a odměnu 30 tisíc korun získal projekt Všestran Lukáše Vávry. Jedná se o akademii, která podporuje sportovní vývoj dětí a zaměřuje se i na vedení dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Pokrývá různé sporty pro nejrůznější věkové kategorie od nejmladších dětí až po mladistvé sportovce. Kromě zaměření na konkrétní sporty nabízí také všestranné sportovní vybití. Autor startupu ho nazývá Všestrannostním bláznovstvím. Akademie by zahrnovala širokou paletu sportů od základů gymnastiky až po atletiku.

Akademie bude mladé sportovce vyzvedávat ze školy nebo školní družiny, a tím uleví rodičům. „Pro mnoho rodičů je problémem doprava na trénink. Nemají čas nebo možnosti. Takováto služby by jim moc pomohla,“ vysvětluje student tělesné výchovy se zaměřením na vzdělávání z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Lukáš Vávra.

Všestran by nabízel sportovní vyžití také dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Tyto děti mají jen malé šance zapojit se do organizovaného sportování. „Z rozhovorů jsem zjistil, že rodičům nevyhovuje přístup většiny klubů například k dětem s poruchami autistického spektra,“ dodává Lukáš Vávra, jenž působí i jako kondiční trenér Slovanu Liberec.

Svůj projekt chce rozjet ve druhé polovině příštího roku. V počáteční fázi by děti sportovaly na více místech, především v prostorách škol.

Polovina startupistů začne opravdu podnikat

Zájem o zapojení se do soutěže, jež podporuje podnikavé studenty TUL, je stále vysoký. „Dvacet pět týmů, které se nám letos do soutěže přihlásily, je skvělý výsledek a maximum, které nám soutěž dovoluje. Potenciál uplatnitelnosti soutěžních nápadů se každý rok zvyšuje. Z každého finalisty samozřejmě nebude startupista. Vychází nám ale, že z výherců naší soutěže se více než polovina studentů skutečně stane podnikateli,“ říká koordinátor soutěže Ondřej Moš.

Soutěž samotná propuká v dubnu, kdy se uzavírají přihlášky. Studenti a studentky se postupně učí, jak připravit kvalitní business plán, a do cíle je vedou mentoři z univerzity i z řad podnikatelů a manažerů. Vrcholem jejich snažení je finále, kde se v sedminutové prezentaci postaví se svým projektem před porotu. V dalších sedmi minutách čelí studenti otázkám porotců.

Porotu letos tvořili: Ladislav Šilhán – Jablotron. Zbyněk Štiller – Preciosa, Petr Vodička – ŠKODA AUTO, Jan Mašek – CzechInvest, Zuzana Haburajová – Lipo.ink.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

20231019_092937.jpg

Pilotní ACC Forum propojilo šest vysokých škol ze tří zemí

Studenti a pedagogové vysokých škol z Německa, Polska a Česka byli součástí první mezinárodní podzimní školy ACC Forum 2023. To prostřednictvím konferencí a workshopů cílilo na vzdělanostní rozvoj Euroregionu Nisa. V závěru rozsáhlé pětidenní akce...

22. 11. 2023 | Události | 188

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce