Sportfilm 2024 přivedl na TUL hvězdy sportovního světa a také pomáhal

Kvestorka TUL Martina Froschová a bývalý hokejový brankář Pavel Francouz předávají cenu za nejlepší film v kategorii Společnost a vzdělávání. Foto: Adam Pluhař
Kvestorka TUL Martina Froschová a bývalý hokejový brankář Pavel Francouz předávají cenu za nejlepší film v kategorii Společnost a vzdělávání. Foto: Adam Pluhař

Galavečerem v univerzitní aule spojeným s předáváním cen vyvrcholil v sobotu 27. ročník mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm festival Liberec 2024. Festival přinesl nejen množství filmů se sportovní tematikou, ale také řadu doprovodných akcí. Jednou z nich byla na TUL konference Mental Health, jež se věnovala bezpečí ve sportu. Před stovkami dětí hovořily v aule sportovní hvězdy, trenéři i mentální kouči.

Sportfilm festival Liberec, jenž je součástí světového finále World FICTS Challenge v Miláně a garantem je Mezinárodní olympijský výbor, letos nabídl 366 filmů ze 77 zemí.

Cenu a skleněnou trofej získala v kategorii Sportovní osobnosti snowboardistka Eva Adamczyková za film Efka: Nejrychlejší holka ve vesmíru a biker Michal Maroši se snímkem Ten, co slaví každý den. Hlavní cenu porota udělila filmu Moses – 13 kroků. V sedmi vyhlašovaných kategoriích bodoval dále americký Sweetwater, íránský Výpad, německý Největší Maxim a dva polské filmy, Early Apex a Když vítr utichne. Cenu diváků si odnesla Gabriela Soukalová za svůj film Pravda se pořád vyplatí.

Cenu za film Největší Maxim, jenž zvítězil v kategorii Společnost a vzdělávání, převzala režisérka Katja Fedulova z rukou kvestorky TUL Martiny Froschové. Ta ocenila již tradiční spojení festivalu a univerzity. „Festival Sportfilm je skvělá akce, která proslavila Liberec a k městu, stejně jako k naší univerzitě už patří. Propaguje sport, tedy zdravý životní styl a silnými příběhy dává motivaci a vůli k překonávání překážek. Skvělé jsou i doplňkové akce – třeba přednáška Mental Health, letos byla o bezpečném a férovém prostředí nejen ve sportu. Tím vším může být Sportfilm motivující pro naše studenty a vůbec diváky jako takové,“ uvedla Martina Froschová. Cenu předávala spolu s bývalým hokejovým brankářem Pavlem Francouzem, jenž v roce 2022 s týmem Colorado Avalanche vyhrál Stanley Cup a stal se tak teprve třetím českým brankářem, který tuto trofej získal.

Cenu za film Efka: Nejrychlejší holka ve vesmíru přebírala olympijská vítězka, vtipná a bezprostřední snowboardistka Eva Adamczyková. „Pro mě je to tedy opravdu nečekané a velké překvapení. Takže moc za tu cenu děkujeme,“ nešetřila nadšením Eva Adamczyková.

Grand Prize, tedy hlavní cenu festivalu přebral za dokument o fenomenálním překážkáři Edwinu Mosesovi jeho syn Julian Moses. Také on si ocenění moc váží. Ostatně, film prý změnil i jeho pohled na otce a vše, co dokázal. „Jsem na něj opravdu velmi hrdý,“ prohlásil Julien Moses.

 

Na pódium vystoupila také někdejší biatlonistka, trojnásobná olympijská vítězka Gabriela Soukalová, jejíž film Pravda se pořád vyplatí zvolili diváci festivalu nejlepší festivalovým snímkem. „Byla jsem za svou kariéru několikrát na vrcholu a člověk si pak uvědomí, že o těch cenách to vlastně není. Ale ničeho ve svém životě nelituji, vždycky jsem měla i v tom špatném trochu štěstí,“ svěřila se Gabriela Soukalová.

Prestižní cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské získal hokejista Jakub Voráček za svoji činnost v nadaci pro boj s roztroušenou sklerózou. Cenu mu předala baronka Alexandra de Coubertin, přímý potomek Pierra de Coubertine – zakladatele novodobých olympijských her – a prezident FICTS prof. Franco Ascani. „Nemyslím si, že jsem toho dokázal tolik. Ale je to pro mě určité zadostiučinění,“ prohlásil Jakub Voráček.

V rámci galavečera vystoupil rapper Paulie Garand s Jakubem Děkanem, Gabriela Soukalová se svou písní z filmu a jako tribut Věře Čáslavské operní hvězda Štefan Margita se skladbou Dáma. V moderaci exceloval Petr Svěcený.

Konference Mental Health řešila hranice ve sportu

Vedle filmových projekcí byla součástí letošního programu také řadu besed, výstav a sportovních eventů. Tradiční doprovodnou akcí festivalu je konference Mental Health. Letos si v univerzitní aule moderátorka, bronzová olympijská medailistka a mistryně světa v alpském lyžování Šárka Strachová pozvala hvězdy napříč sportem i společenským životem. Mezi hosty usedl hokejista Pavel Francouz, mentální trenér a kouč Jakub Vopálka, trenér plaveckého klubu Liberec Petr Kořínek, někdejší biatlonová hvězda Gabriela Soukalová, triatlonistka Aneta Grabmüller Soldati a místropředseda NSA Jakub Brandýs.

V aule plné žáků druhých stupňů základních škol a studentů středních škol diskutovali o tom, co znamená pojem bezpečné, přátelské a férové prostředí ve sportu, jaké jsou z pohledu sportujících dětí a mládeže mantinely pro dospělé, a to nejen trenéry, co už není v pořádku a jak předcházet negativním jevům, jako je například šikana. Pavel Francouz například přiznal, že se jako mladý hokejista v počátcích své kariéry v klubu se šikanou setkal. A zmínil i to, že proti šikaně nevystoupil. „Kdyby se tehdy někdo vzbouřil, nic by se nestalo. Bylo to tak zažité, že to je normální,“ řekl Pavel Francouz. Diskuse se dál točila kolem toho, že nekomfortní situace člověka posunují. „Je důležité pracovat na své odolnosti, ale tak poznat, co člověka posiluje, a co je už za jeho hranicí,“ upozornil mentální kouč Jakub Vopálka.

„Mluvte o sobě a dejte najevo, že se daný člověk blíží k vašim hranicím. Možná to ani neví a dělá to v dobré víře, protože se snaží vás posunout z komfortní zóny. Nebo vaše hranice překračuje vědomě, a pokud se neozvete, udělá to příště znovu,“ doplnila moderátorka Šárka Strachová, jež se po skončení sportovní kariéry věnuje práci v klinice celostní terapie a mimo jiné pomáhá dětem, které se vydaly na dráhu vrcholového sportu.

Adam Pluhař
S využitím tiskové zprávy Sportfilmu

Další články v rubrice

IMG_4707-4.jpg

Motorkáře pomůže vycvičit neuronová síť

Smutná data hovoří jasně – Česko patří v evropském srovnání v počtu usmrcených motorkářů na milion obyvatel k zemím s nejčernější bilancí. A vědci z TUL nyní chtějí spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací polygonů Autoklubu ČR pomoci...

2. 10. 2024 | Věda a výzkum | 390

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_4707-4.jpg

Motorkáře pomůže vycvičit neuronová síť

Smutná data hovoří jasně – Česko patří v evropském srovnání v počtu usmrcených motorkářů na milion obyvatel k zemím s nejčernější bilancí. A vědci z TUL nyní chtějí spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací polygonů Autoklubu ČR pomoci...

2. 10. 2024 | Věda a výzkum | 390