Startuje festival SPORTFILM. Nabízí filmové projekce, výstavy nebo konferenci za účasti špičkových sportovců

Node
Ředitelka festivalu Renata Balašová spolu se zakladatelem Lasvitu a prezidentem SPORTFILMU Leonem Jakimičem na tiskové konferenci. Foto: SPORTFILM

V Liberci začal 26. ročník Mezinárodního festivalu sportovních filmů SPORTFILM a Technická univerzita v Liberci je jeho partnerem. Až do neděle bude festival nabízet snímky se sportovní tematikou i bohatý doprovodný program. Vedle filmových projekcí jsou součástí festivalu besedy, výstavy i konference Mental health za účasti současných i bývalých českých sportovců a olympioniků. Konferenci bude živě vysílat kanál ČT Sport Plus. Závěrečný galavečer hostí aula Technické univerzity v Liberci.

Do soutěže se letos přihlásilo nejvíc filmů ve festivalové historii, přesně 373 snímků ze 69 zemí. Vybrané soutěžní filmy jsou opět rozděleny do pěti kategorií: Olympijské ideje, Dokumenty, Sportovní osobnosti, Hrané filmy a seriály a Metodika, vzdělávání. Během slavnostního galavečera, který se 14. října uskuteční v aule budovy G Technické univerzity v Liberci, budou vyhlášeny nejen jednotlivé kategorie, ale tradičně i Hlavní cena festivalu. Na doporučení festivalové poroty uděluje Česká olympijská akademie ještě Cenu Jiřího Kössla. Opět bude uděleno také zvláštní ocenění Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské, které v loňském roce jako první získal zlatý olympionik Lukáš Krpálek.

Trofeje pro letošní SPORTFILM opět pochází z dílny společnosti Lasvit. Na ceně Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské pracoval Lasvit společně s Českou mincovnou. „Tuto unikátní cenu navrhl designér Maxim Velčovský a jedná se o téměř desetikilogramový masivní drahokam z broušeného optického skla,“ přibližuje podobu ceny ředitelka festivalu Renata Balašová. Tento drahokam symbolizuje životní osudy Věry Čáslavské, jejíž charakter se nenechal zlomit tlakem a útiskem tehdejšího režimu, nýbrž byl jako diamant zformován do krásy, ryzosti a pevnosti. V nitru trofeje je zatavena unikátní a pro tuto příležitost vyrobená pozlacená mince s podobiznou Věry Čáslavské.

Celorepubliková premiéra dokumentu o Martinu Škrtelovi

Pro fanoušky velkých fotbalových příběhů bude na letošním SPORTFILMU největším lákadlem celorepubliková premiéra dokumentu o bývalém slovenském fotbalistovi Martinu Škrtelovi. Odehraje se v sobotu 14. října odpoledne v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev za osobní účasti Martina Škrtela i režiséra Petra Větrovského. Diváky jistě potěší i strhující drama o dvojím životě hráče Premier League Jlloyda Samuela The Footballer, his Wife and the Crash, po němž bude následovat beseda s výraznými osobnostmi českého fotbalu Theodorem Gebre Selassiem a Bořkem Dočkalem. Pro příznivce motosportu je nachystána projekce dokumentu Enzo Ferarri o jedné z největších postav motoristického sportu a automobilového průmyslu, jíž se zúčastní také režisér filmu Enrico Cerasuolo. Za pozornost budou stát také snímky o zápasníkovi Jiřím Procházkovi a lezci Adamovi Ondrovi, nostalgická připomínka olympijského hokejového triumfu Děti Nagana, či filmy věnující se mladým sportům jako parkour, BMX či freestyle bruslení. Společenskou odpovědnost zase připomenou zajímavé dokumenty o udržitelné výrobě sportovního vybavení či sportovcích z válkou postižené Ukrajiny.

Festivalový pas pro návštěvníky

Na konferenci bude lyžařka Strachová i biatlonistka Soukalová

V rámci doprovodného programu naváže SPORTFILM na loňskou úspěšnou premiéru konference Mental health, tentokrát na téma Ženy ve sportu. Hosty špičkové lyžařky Šárky Strachové budou například úspěšná tenistka a psycholožka Helena Suková, horolezkyně Klára Kolouchová či biatlonistka a moderátorka Gabriela Soukalová.

Uskuteční v pátek 13. října od 10:00 v Krajské vědecké knihovně v Liberci, Rumjancevova 1362/1, Liberec 1.

Moderátorkou konference na téma Ženy ve sportu bude bývalá alpská lyžařka, bronzová olympijská medailistka a mistryně světa a předsedkyně Českého klubu fair play při ČOV Šárka Strachová, která mezi svými hosty přivítá biatlonistku Gabrielu Soukalovou, tenistku a psycholožku Helenu Sukovou, horolezkyni Kláru Kolouchovou a basketbalistku Ilonu Burgrovou.

Konferenci bude živě vysílat kanál ČT Sport Plus.

Výstavy i běh podzemím

Od 12. října bude v Galerii Desítky ve Vratislavicích nad Nisou k vidění výstava amerického umělce a olympionika Listona Bochetta.

Na náměstí před libereckou radnicí je pro návštěvníky SPORTFILMU připravena výstava velkoformátových fotografií manželů Zátopkových a Malá výstavní síň zase láká na skleněné trofeje a mince a medaile společností Lasvit a Česká mincovna.

V neděli 15.10. se na liberecké Ypsilonce odehraje druhý letošní SPORTFILM GOLF CUP. A znovu ožije také liberecké podzemí netradičním závodem krytem civilní obrany. Registrace

Více informací o SPORTFILMU Liberec 2023

Adam Pluhař

s využitím tiskové zprávy SPORTFILMU

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce