Studenti Ekonomické fakulty na letní škole v saském Cvikově/ Zwickau

Projekt: ProFit - Profit v profesi / Profit im Beruf

Číslo projektu: 100315788

Poskytovatel: Evropský Fondu pro regionální rozvoj, Program spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020

Doba řešení projektu: 1. 10. 2017 – 30. 9. 2020

Řešitelské pracoviště: Katedra cizích jazyků EF TUL

 

Projekt podporuje Evropská une

                                                               Hallo Nachbar

 

V rámci projektu ProFit podpořeného v rámci programu Interreg, absolvovalo v termínu

14. – 18. května 15 studentů Ekonomické fakulty TUL se svými vyučujícími němčiny pětidenní pobyt na partnerské instituci Westsächsische Hochschule Zwickau (WHZ).

Pod názvem „letní škola“ si lze představit tematicky zaměřený několikadenní intenzívní kurz nebo vzdělávací akci zaměřenou obvykle na výuku cizích jazyků, obvykle konanou v době letních prázdnin.

Tato „Profitová“ letní škola byla velmi pestrá: v dopolední části šlo o přiblížení témat z oblasti odborné hospodářské němčiny a interkulturní komunikace v česko-německém kontextu, odpoledne byly součástí letní školy exkurze do vybraných institucí a firem zaměřené na zprostředkování dobré praxe v oblasti managementu, marketingu a logistiky.

Každý den měl svoje motto, resp. svůj tematický okruh, podle něhož byla odpoledne zvolena exkurze. V rámci prvního tématu „Grundlagen schaffen - vytvoření platformy“ studenti navštívili např. firmu Business and Innovation Centre Zwickau, která poskytuje mladým, novopečeným podnikatelům „Steigbügelhilfe“, tedy pomoc s prvními kroky do podnikatelského života.

V rámci tématu „Kommunikation und Wirtschaft – komunikace a hospodářství“ se uskutečnila exkurze do firmy Komsa v Hartmanndorfu, která se zbývá informačními a komunikačními technologiemi. Téma „Alles ums Auto – vše kolem auta“ se neobešlo bez návštěvy továrny na výrobu Volkswagenu a následně „Racing teamu“ samotné cvikovské vysoké školy, kde se studenti volnočasově zabývají konstrukcí závodních aut.

Protože mají obě dotační území v oblasti tradičních průmyslových odvětví mnoho společného (automobilový a textilní průmysl, výroba dřevných hraček, elektrotechnika), nechybělo samozřejmě ani téma „Zwischen Tradition und Innovation – mezi tradicí a inovací“. Cílem byla tentokrát exkurze do ukázkové dílny výšivek a tradiční krajky „Plauener Spitzen – krajka z Plavna“ ve městě Plauen, kde měli studenti příležitost získat „krajkový diplom“ za vlastní výrobek. Dalším bodem programu byla návštěva firmy GK Software, kde studenty očekávalo na závěr pohoštění a malá pozornost. Neméně zajímavá byla i návštěva ukázkového bydlení společnosti Ubineum, která řeší udržitelným způsobem bydlení pro staré lidi a lidi se zdravotním postižením.

V jednom z večerů představili naši studenti svým německým kolegům Česko a Liberec jako univerzitní město. Samozřejmě nechyběla ani zábava ve studentském klubu Null Dreizehn (Nula třináct).

Studenti až překvapivě aktivně komunikovali a diskutovali, někteří z nich projevili dokonce zájem o praktikantská místa a přímo na místě své dotazy se zástupci firem konzultovali. Vyučující němčiny, kteří se akce rovněž zúčastnili, si samozřejmě tuto nebývalou aktivitu studentů pochvalovali.

Program letní školy byl tematicky rozmanitý, náročný, ale velmi inspirující. Organizátoři společně s českým týmem projektu ProFit chtěli studentům v rámci workshopů zprostředkovat nejen přímou komunikaci s německými studenty, ale i příklady dobré praxe v zemi souseda, který patří k našim nejvýznamnějším obchodním partnerům.

Více informací k projektu zde: http://profit.tul.cz/

Ingo T. Herzig

Helena Neumannová

za projektový tým TUL

Letní škola _pdf-3-4                                                   Letní škola _pdf-4-5

 

 

Další články v rubrice

 

Za obsah textů zde publikovaných nesou odpovědnost jejich autoři, nikoliv redakce T-UNI.

 

 

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 536