Studenti tří fakult spojili síly a navrhli novou komunikaci při hromadných neštěstích nebo monitoring seniorů s demencí

IMG_8307-2.jpg
Vítězný tým navrhl nový způsob sdílení informací o pacientech při hromadné nehodě mezi zdravotnickými záchranáři, dispečinkem a nemocnicemi. Foto: Adam Pluhař, TUL

Nově navržené sdílení informací o pacientech při hromadné nehodě mezi zdravotnickými záchranáři, dispečinkem a nemocnicemi vyneslo multioborovému týmu studentů vítězství v prvním ročníku 5G interdisciplinární inovační laboratoře. Výukový experiment zaměřený na Digital Health byl součástí mezinárodního projektu Skills2Scale, do nějž je Technická univerzita v Liberci zapojena.

Projekt Skills2Scale se zaměřuje na rozvoj vzdělávání a podnikavosti studentů v oborech deep tech a 5G pokročilých technologiích. Studenti a studentky TUL nyní v rámci interdisciplinární inovační laboratoře řešili výzvy v oboru 5G a Digital Health. Během řešení úkolů spojili síly studenti tří fakult TUL. „Podnikavost je klíčová dovednost pro úspěch na trhu práce nebo pro rozvoj vlastního podniku. Každá moderní vysoká škola by ji u svých studentů měla rozvíjet. Jenže takovou schopnost nelze vysedět v lavicích poslucháren. Proto jsme v letošním zimním semestru na Technické univerzitě uspořádali unikátní výukový experiment, který při řešení zajímavých projektů propojil studenty a studentky tří fakult – Ekonomické fakulty (EF), Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií (FM) a Fakulty zdravotnických studií (FZS),“ vysvětluje proděkanka EF Jana Šimanová.

Vše odstartovalo 6. října Ideathonem, na němž zástupci firem a organizací T-Mobile, Linet a Krajské nemocnice v Liberci představili třiceti studentům FM, FZS a EF své inovativní výzvy. „Studenti a studentky během Ideathonu získali od vyzyvatelů a odborných mentorů detaily reálných problémů v oblasti zdravotnictví. Následně vytvořili čtyři týmy složené ze zástupců všech tří fakult a rozpracovali první návrhy inovativních řešení, které na závěr odprezentovali,“ uvádí Jana Vitvarová, autorka koncepce 5G interdisciplinární inovační laboratoře na TUL a lektorka studentů FZS.

V následujících dvou měsících pak studenti pracovali na řešení a rozpracovávali je podle svého zaměření – z hlediska technického, ekonomického i z hlediska záchranářského uživatele. Součástí práce byla také návštěva firem nebo zdravotnické záchranné služby i konzultace s odbornými mentory. Studenti FM také během celodenního hackathonu hledali technickou koncepci. Týmy se zabývaly problematikou lokalizace a online trackingu nemocničního mobiliáře, komunikací a předávání zpráv mezi zdravotnickou záchrannou službou a nemocnicí v případě hromadných neštěstí nebo problematikou monitorování seniorů s neurodegenerativním onemocněním.

 

„Největší výzvou byla pro studenty komunikace v rámci týmů. Před zahájením výuky se neznali, studují různé obory s různým rozvrhem a museli vzájemně synchronizovat svou práci. Byla to, myslím, pro všechny užitečná lekce, že je důležité respektovat jiné odborníky a snažit se porozumět perspektivám ostatních oborů,“ shrnuje své zkušenosti Lenka Kosková Třísková, lektorka studentů FM ze studijní specializace Chytré technologie.

Práce mezioborových týmů vyvrcholila 23. listopadu, kdy studenti představili koncept svého řešení a bussiness plán odborné komisi. V ní zasedli zástupci inovativních technologických firem a odborníci pro oblast digitalizace a zdravotnictví. „Na celé práci pro nás bylo nejzajímavější, že jsme byli v úzkém kontaktu se záchranáři i odbornými mentory. Věděli jsme, že pracujeme na řešení skutečného problému a že můžeme něco opravdu zlepšit,” shrnul svoje zážitky Filip Ticháček, student FM a člen vítězného týmu. Jeho kolega Antonín Sahula ze stejné fakulty dodává: „A já jsem si řekl, že si dostuduji kousky ekonomie, protože je důležitá a jako technik se musím umět s ekonomy domluvit, jestli chci jednou podnikat. Dosud mě to vlastně vůbec nezajímalo.“

„Pro nás, organizátory, je nyní klíčová retrospektiva a zpětná vazba od studentů, abychom se v přípravě podobných forem výuky dále zlepšovali,” shrnuje své dojmy za organizátory Jana Vitvarová a dodává: „Koncept chceme určitě dále opakovat a rozvíjet. Propojení studentů různých fakult jsme si užili všichni - studenti, i my. Nabízí se například oblast chytrých řešení pro města a celá řada dalších nápadů.“

Celá akce by nemohla proběhnout bez aktivní účasti vyzyvatelů z praxe a odborných mentorů. „Moc děkujeme za užitečné podněty a skvělou spolupráci Vítu Karvayovi, technickému řediteli globální firmy LINET a absolventu FM, vedoucí střediska pro vědu a výzkum Krajské nemocnice v Liberci Vendule Macháčkové, která je zároveň absolventkou i lektorkou EF, Lukáši Abazidovi z T-Mobile, Jakubovi Rečkovi, zdravotnickému záchranáři a lektorovi FZS, Lence Horákové, odbornicí na geriatrii  z FZS a Pavlu Hübnerovi ze společnosti Hardwario,“ vypočítává proděkanka Jana Šimanová, jež doufá, že studenti budou dále své projekty rozvíjet a cizelovat. „Skvělou příležitostí je například účast ve startupové soutěži univerzitního Student Business Clubu, která začíná v lednu,“ uzavírá Jana Šimanová.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce