Vlčí máky před rektorátem upomínají na válečné veterány

IMG_0676-2.jpg
Květ vlčího máku zasadila také prorektorka TUL Lenka Burgerová. Foto: Adam Pluhař, TUL

Rudé květy vlčích máků „vyrostly“ v trávníku univerzitního kampusu jako připomínka Dne válečných veteránů, který se celosvětově slaví 11. listopadu. Vzpomínkovou akci konanou u příležitosti konce 1. světové války a spojenou s veřejnou sbírkou uspořádala nezisková organizace Post Bellum. Květy sázeli studenti, prorektorka TUL, zaměstnanci univerzity a představitelé Parlamentu ČR a Libereckého kraje.

Trávník před rektorátem poselo na 120 vlčích máků. Květ zasadila také prorektorka Lenka Burgerová. „Válečným veteránům dlužíme za naši svobodu, byť si to třeba tak ostře každý den neuvědomujeme. Váleční veteráni se ale zasloužili o to, že tady můžeme studovat, v klidu pracovat a že se každý den nebudíme do situace, jaká je nyní na Ukrajině,“ řekla prorektorka TUL Lenka Burgerová.

Trávník u schodů před rektorátem pokryly desítky vlčích máků. „Spolupracujeme s katedrou historie a obecně jsme přesvědčení o tom, že univerzita je místem, kde by máky neměly chybět. Považujeme za dobrý nápad, aby si květy vysadili i studenti a třeba popřemýšleli o podstatě vzpomínky na válečné veterány,“ uvedla Michaela Pavlátová, ředitelka Paměti národa Severní Čechy.

Paměť národa je stěžejním projektem neziskové organizace Post Bellum. Jedná se o online archiv vzpomínek konkrétních osobností, fotografií, deníků a různých archiválií z období totalit 20. století. Obsahuje již přes 14 tisíc zaznamenaných příběhů a svědectví. Přes tisíc příběhů se věnuje přímo příběhům válečných veteránů.

Post Bellum také osmým rokem organizuje sbírku ke Dni válečných veteránů. Koupí květu vlčího máku lidé přispějí na přímou pomoc pro hrdiny, kteří se zasloužili o naši svobodu a demokracii a umožní také dokumentování jejich příběhů. Na 150 tisíc květů vlčího máku jsou po celý listopad k dostání na 1 100 sbírkových místech. Desítky míst jsou v Liberci. A kasičky například nechybí ani v obou kavárnách Bez konceptu. Dárci mohou přispívat také online.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 536