Loskot: Umění je profese, ale obhájil jsem si to až v zahraničí

IMG_8849 - kopie.JPG
Richard Loskot, nyní už jako pedagog v našem Ateliéru Karla Hubáčka

Magazín UNIVERSITAS přináší rozhovor s naším absolventem a pedagogem. Je mu teprve čtyřiatřicet, ale už stihl být třikrát ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého a má za sebou desítky úspěšných uměleckých instalací v galeriích po celé Evropě.

Mezi jeho výrazné počiny patří také záchrana kina Hraničář v Ústí nad Labem, které dokázal společně s dalšími kolegy proměnit během několika let v centrum kulturního a společenského života. Richard Loskot působí zároveň jako pedagog na Technické univerzitě v Liberci, kde před časem také sám studoval.

Stejně jako v případě ústeckého kina je i pro Loskotovu uměleckou tvorbu typické dosáhnout prostřednictvím nevšedního zážitku posunu zažitého vnímání prostoru. Umělec fascinovaný technikou nejraději pracuje se světlem a časem, s jejichž kouzlem a silou se začal učit pracovat už během studia na univerzitě v Liberci. Na stáži v Mnichově si zase poprvé naplno uvědomil, že umění může být profese. „Zkuste v Čechách přijít do hospody a říct, že jste umělec. Všichni se vám vysmějí. Ve vyspělých zemích už přitom dávno vědí, že úspěšný umělec dokáže přinést stejné a často vyšší ekonomické a společenské hodnoty jako ostatní povolání,“ říká.

Celý rozhovor čtěte zde.

Do Oblastní galerie Liberec můžete do 10. března 2019 zajít na výstavu Richarda Loskota s názvem Intervence#13.

Proklik do magazínu veřejných vysokých škol UNIVERSITAS najdete nově i na T-UNI v dolní liště.

-----

Z dalších aktuálních témat na stránkách UNIVERSITAS vybíráme:

Jak se sportem na vysokých školách

Nejcitovanější Češka: vědecké publikace stíhá po večerech, přes den léčí

Anketa: Proč jsou pedagogické fakulty finančně otloukánci

-red-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce