Univerzitní kampus nespal. Rozesmáli jej Samotáři

Foto: Jaroslav Tomášek
Promítání nestárnoucích Samotářů zlákalo k budově rektorátu na dvě stovky diváků. Absolventů, studentů i lidí bez vztahu k univerzitě. Foto: Jaroslav Tomášek

Vzruch, radost a pohodu do jindy v létě opuštěného Univerzitního náměstí a večerního prostoru před budovou rektorátu přinesli ve středu pořadatelé druhého ročníku prázdninové akce KI-NO. Poslechnout si mixování DJ DaRoota, zasmát se zlidovělým hláškám filmu Samotáři nebo ochutnat jablonecké pivo Volt v kavárně Bez Konceptu přišlo více než dvě stě lidí.

Pořadatelský spolek Banán se už několik let snaží „zabydlovat“ liberecké centrum. Druhým rokem to promítáním pod širým nebem zkouší také v univerzitním kampusu. Loni na plátně běžely Divoké historky, letos Samotáři, kteří ani po dvaceti letech neztratili nic ze svého espritu a nadčasovosti.

„Samotáři slaví a jde o kultovní film, takže věřím, že se výběr líbil. Hlavně bychom byli rádi, kdyby promítáním započala tradice, která bude pokračovat,“ zmínil za pořadatele Tomáš Votoček.

Je absolventem Environmental designu Fakulty umění a architektury TUL a mimo jiné i autorem grafické podoby univerzitní brožury Survival kit pro prváky. Promítání má v "režii" spolku Banán hlavně spojovat lidi a oživovat veřejný prostor. „Na univerzitu se vracím rád. Kampus je krásný a má velký potenciál i pro pořádání větších akcí. Přáli bychom si, aby se tu třeba promítalo častěji,“ zmínil Tomáš Votoček.

TUL převzala nad akcí záštitu. Pomáhala i s technickým zajištěním. „Osobně by se mi líbilo, kdyby se podobné akce konaly častěji a pokud možno pravidelně a tradice skutečně vznikla. Návštěvnost napovídá, že zájem by byl. Ve Vídni před radnicí už několikátý rok promítají v létě pro veřejnost záznamy vážné hudby. Nejsme Vídeň, ale třeba jednou týdně si to umím představit,“ říká prorektor TUL Pavel Satrapa.

Z akce, kde navíc diváci nemuseli platit za vstup, byli nadšení oslovení studenti, absolventi i lidé, kteří nemají s univerzitou nic společného. „Má to tu skvělou atmosféru, člověk si může dojít do kavárny a vzít si to s sebou do ‚hlediště‘. Kdyby se tu konalo víc takových akcí, určitě bych byla všemi deseti pro,“ svěřila se Kateřina Zettlitzerová, absolventka Ekonomické fakulty TUL. „Podobné akce sem patří. Budu rád, když jich bude víc,“ řekl zase Liberečan Jan Štekr.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 380