Výstava Semestrálky katedry designu za vámi letí poprvé po síti

Bez názvu-2.jpg
Během vernisáže v Galerii N promluvil akademický malíř a pedagog Svatoslav Krotký. Foto: printscreen

Ani přísná omezení nezmařila výstavu semestrálních prací studentů Katedry designu se zaměřením na návrhářství textilu Fakulty textilní TUL. Studenti 2. a 3. ročníků představují svoji tvorbu v jablonecké Galerii N v rámci výstavy Semestrálky premiérově online.

„Studenti kvůli epidemickým opatřením nemohli do ateliérů, tvořili doma a i výtvarné  konzultace se dělaly online. Byli jsme ale překvapeni, že pracovali stejně intenzivně. Výsledky jsou navzdory ztíženým podmínkám velice kvalitní a dobré,“ zhodnotila úroveň semestrálních prací vedoucí katedry designu Renata Štorová. Vernisáž také uvedla.

„Netradiční virtuální formu prezentace výstavy jsme zvolili poprvé. Nechtěli jsme o výstavu studenty ochudit. Studenti totiž mají díla nejen vytvořit, ale i prezentovat. E-forma je náročná nejen pro studenty, ale i pedagogy, ve ztížených podmínkách ale zafungovala úžasná synergie kreativních lidí,“ doplnila proděkanka Fakulty textilní TUL Jana Drašarová.

Studenti 2. ročníku pracovali se zadáním „Flóra ještě živá“ neb veselé květinky. Třeťáci se zase museli poprat se zadáním „IDENTITA - můj pohled, moje vize“. Práce vznikaly pod výtvarným vedením pedagogů Svatoslava Krotkého, Zuzany Veselé a Miroslavy Focke a za podpory všech členů katedry designu.

 

Druháci představují na výstavě ručně tkané tapiserie na rámech, návrhy vzorů na textilní potisky technikou sublimace a to i v realizacích na oděvech. Na výstavě můžete vidět práce Barbory Hübnerové, Kateřiny Klozové, Anežky Kotkové, Anny Kozulina, Markéty Kožené, Michaely Šäfrové, Veroniky Šiškové, Ondřeje Treglera a Laury Vlčkové.

Třeťáci ukazují své oděvní kompozice v zadané technice pletení. V Galerii N jsou ručně pletené oděvy na jehlicích, na ručních pletacích strojích a také průmyslově pletené. Součástí jsou i prostorové textilní instalace a drobné textilní plastiky – textilní miniatury. Za třetí ročník vystavují svá díla: Ema Blažková, Václav Černý, Liudmyla Holubenko, Salima Chekirova, Petra Jiskrová, Jana Kroulíková, Zuzana Marošová, Vendula Menšíková, Magdalena Nevrlá, Daniela Přibáňová, Jan Syrovátka.

Výstava potrvá do 19. února.

V závěru se výstava rozroste o sklo a šperky

Čtyři dny před ukončením výstavy se se svými díly připojí studenti druhého a třetího ročníku se zaměřením na Návrhářství skla a šperku. Představí své semestrální práce na téma „POHYB“, „VNĚ A UVNITŘ“ a „SOUKROMÍ“. Tyto práce vznikaly pod výtvarným vedením Ludmily Šikolové, Oldřicha Plívy, Jany Válkové Střílkové a Václava Řezáče.

Svá díla vystaví Jan Čihák, Diana Bagdasarian, Johana Petráčková, Karla Mašková, Kristýna Revajová, Marie Svobodová, Marie Milatová, Monika Nováčková, Nikola Nemergutová,  Anežka Stupková, Marie Šrámová, Denisa Marková, Ekaterina Belykh, Eliška Matějova, Jana Městecká, Josefina Váchova, Linh Phamova Khanh, Michaela Lehotova, Veronika Johana Vedralová

Vernisáž se v Galerii N uskuteční v úterý 16. 2. od 17 hodin.

Galerie N je univerzitním výstavním prostorem Katedry designu, Fakulty textilní na Technické Univerzitě v Liberci. Prezentuje díla studentů, pedagogů z katedry designu a výtvarníků z mnoha uměleckých oblastí.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 393