Porota největšího festivalu dětské knihy na světě ocenila knihu Osamu Okamury. Město pro každého získala Bologna Ragazzi Award

Kniha Město pro každého s podtitulem Manuál urbanisty začátečníka, kterou napsal děkan Fakulty umění a architektury TUL Osamu Okamura a výtvarně zpracovali David Böhm a Jiří Franta, zvítězila v Bologni v kategorii New Horizons 2021.

„Díky tomuto ocenění se důležitý obsah knihy o tom, jak lépe plánovat naše města a jakou roli v tom hrají architekti a urbanisté, dostane zřejmě k mnohem většímu publiku, než jsem předpokládal, z čehož mám obrovskou radost,“ říká autor Osamu Okamura a dodává, že se po udělení ocenění už hlásí nakladatelé z celého světa.

Rozhovor s Osamu Okamurou o jeho nové knize čtěte zde.

Bologna Ragazzi Award oceňuje ilustrované dětské knihy z celého světa už od roku 1966. V ročníku 2021 dorazilo k posouzení poroty 1577 knih z 41 zemí rozdělených do osmi kategorií. Město pro každého zvítězilo v kategorii New Horizons, ve které porota oceňuje inovativní přístupy.

„Tato úžasná kniha užívá lesklého formátu časopisu na jedno použití a křiklavých barevných fotografií originálních modelů k vyjádření vzrušující dynamiky městského designu. Tvůrci vyrobili obří maketu papírového města a sepsali naléhavý a poučný text o problémech městského navrhování a otázce spravedlnosti ve městě. Čtenáři se tak dostávají do kritické role, kdy se na stránky dívají jako architekti, kteří rozhodují nad modelem města, k jehož přehodnocení byli vyzváni,“ píše se v posudku poroty.

„Bologna Ragazzi Award má dlouhou tradici a je oceněním za celý světový knižní trh. Její udělení proto dává knize velký kredit a jistě pomůže tomu, že kniha bude nyní vycházet i v překladech v jiných zemích,“ říká Joachim Dvořák, majitel nakladatelství Labyrint.

 

Město pro každého / Manuál urbanisty začátečníka
Text: Osamu Okamura
Ilustrace a modely: David Böhm a Jiří Franta
Fotografie: Pavel Horák
Grafická úprava: Štěpán Malovec
Vydalo nakladatelství Labyrint ve spolupráci s Nadací české architektury (Praha, 2020)

 

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 393