Litera za poezii pro docenta Novotného, Cenu čtenářů získal profesor Dvořák

Bez názvu-1.jpg
Václav Dvořák (vlevo) a Pavel Novotný se svými oceněnými tituly – Já, Finis a Zápisky z garsonky

Na nejprestižnější soutěžní přehlídce tuzemské literatury Magnesia Litera se dostalo ocenění hned dvěma pedagogům z Technické univerzity v Liberci. Pavel Novotný z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické převzal cenu za nejlepší básnickou sbírku a Václav Dvořák z fakulty strojní uspěl v Ceně čtenářů.

Slavnostní předávání největších českých cen udílených za literaturu jsme mohli sledovat v úterý 8. června v přímém přenosu na ČT Art.

Pavel Novotný, vedoucí katedry německého jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, uspěl se sbírkou básní Zápisky z garsonky, kterou vydal v roce 2020 v nakladatelství Trigon. V ní reflektuje život s matkou prožitý v kulisách garsoniéry libereckého „Wolkeráku“ 80. let. U stejného nakladatele vydal loni také sbírku Dědek. Obě knihy už získaly také cenu Tvárnice obtýdeníku Tvar za díla roku 2020.  

Rozhovor s Pavlem Novotným o sbírce Zápisky z garsonky můžete číst zde.

„Literatura podle mě není od toho, aby se autor z něčeho vypisoval, od toho jsou deníčky, terapie a podobně. Chtěl jsem prostě zachytit obrazy, které určovaly a dodnes určují můj svět. Každý z nás je složen z určité mozaiky prožitků a setkání, mnohé věci jsou zasuté, mnohé nás naopak provázejí či pronásledují každý den – všichni jsme si v tom podobní a zároveň jsme každý naprostý unikát. To mi přijde fascinující,“ reaguje v rozhovoru docent Pavel Novotný na otázku, zda se oceněnou sbírkou potřeboval vypsat ze smutku té doby. 

Václav Dvořák z katedry mechaniky, pružnosti a pevnosti Fakulty strojní TUL získal v rámci Magnesia Litera „Kosmas cenu čtenářů“ za knihu Já, Finis. Ta pojednává o světě, ze kterého se ztrácejí kluci.

„Mám z toho ocenění obrovskou radost. Beru to jako skvělý výsledek delšího snažení,“ říká profesor Dvořák a připomíná tak, že knihu se mu podařilo vydat kromě podpory ministerstva kultury také díky příspěvkům od čtenářů v kampani Hithit.

Také Já, Finis se dostalo značné pozornosti už před vyhlášením cen Magnesia Litera. Kniha se dostala do výběru Nejlepší knihy dětem 2020, jako jedna z pěti knih byla vybrána do celostátní soutěže základních škol Souboj čtenářů a získala dvě nominace na ocenění literatury pro mládež Zlatá stuha.

„Pracuji nyní na pokračování své první knihy ,Písečníciʻ,“ dodává k autorským plánům Václav Dvořák, strojař, kterého k psaní knih pro děti inspirovali vlastní potomci.

Radek Pirkl
 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 394