Do sbírky na Loosův památník se sešlo více jak 90 tisíc korun. Na kompletní obnovu to zatím nestačí

loos.jpg
Byl prvním památníkem Adolfa Loose na světě. Foto: Jana Havlíková/TUL (2021)

Téměř rok mohli dárci přispívat do veřejné sbírky na obnovu Prostoru k poctě architekta Adolfa Loose a novou světelnou instalaci. Univerzita provedla část restaurátorských prací a nyní památník zakonzervuje, než se najdou prostředky na dokončení obnovy díla.

Na památník, který se vrátil před sídlo ekonomické fakulty, získala Technická univerzita v Liberci od přispěvatelů do veřejné sbírky 92 894,48 Kč. Další peníze poskytlo už dříve město Liberec a přispěla například i ČSOB, a. s.

Celkem univerzita získala na obnovu památníku necelých 250 tisíc korun. Původní plán obnovy počítal přibližně s 800 tisíci korun. Peníze z veřejné sbírky použila univerzita na úhradu faktur za stavební, montážní a zednické práce na památníku.

Za získané peníze byly osazeny velké betonové bloky „Pocty“ na své původní místo, na což dohlížela dědička autorských práv Barbora Seifertová. Betonové části byly částečně zrestaurované a na památník se vrátila i bronzová plaketa. Okolí památníku prošlo úpravou a připraveny jsou i kovové části lavice. Restaurátor památníku Josef Červinka ještě vytvoří pro Technickou univerzitu v Liberci matrici dřevěné části lavice.

V tomto stavu bude památník zakonzervován až do doby, kdy se najdou další prostředky na dokončení obnovy a případně i na světelnou instalaci, kterou navrhl absolvent a pedagog Fakulty umění a architektury Richard Loskot.

Veřejná sbírka byla vyhlášena od 12. července 2021 do 30. června 2022, definitivně ji ukončila kontrola správního odboru Krajského úřadu Libereckého kraje na začátku letošního září.

Památník Adolfa Loose s názvem Prostor k poctě architekta Adolfa Loose vytvořil sochař Jiří Seifert, od roku 1981 stál před tehdejší budovou Stavoprojektu, později Ekonomickou fakultou TUL. Památník byl jako častý cíl vandalů odstraněn roku 2010. V roce 2020 u příležitosti 150. výročí narození Adolfa Loose ho univerzita vrátila na jeho původní místo a začala s jeho nákladnou obnovou pod dohledem restaurátora Jiřího Červinky a dědičky autorských práv Barbory Seifertové.

Radek Pirkl

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce