Dominátor nebo Dino … Sportfilm přivezl na TUL legendy sportu

Upravene konference @Jaroslav Tomasek (61 of 71)-2.jpg
Součástí festivalového dne na TUL byla i mezinárodní konference Mental Health. Jak zvládat frustraci či stres radil třeba hokejový brankář Dominik Hašek nebo rychlobruslařka Margriet de Schutter. Foto: Jaroslav Tomášek

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, zlatý naganský brankář Dominik Hašek nebo někdejší hvězdný fotbalový reprezentant Jan Koller nechyběli na festivalovém dni Sportfilmu na TUL. Technická univerzita v Liberci poprvé hostila galavečer festivalu spojený s předáváním cen nejlepším snímkům. Festivalový den na TUL se zároveň propojil se studentským TULfestem.

Jubilejní 25. mezinárodní festival sportovních filmů Sportfilm vyvrcholil ve středu 5. října festivalovým dnem a slavnostním galavečerem spojeným s předáváním cen na Technické univerzitě v Liberci. Jednu z devíti udělených cen předával i rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Cena v kategorii Metodika vzdělávání putovala studentským autorům vítězného krátkometrážního snímku Pan trenér. Pojednává o hokejové korupci. „Na TUL obecně podporujeme studenty při sportu a sportovních činnostech. A i když to teď mají trochu těžší, protože opravujeme tělocvičny, snažíme se, aby studenti měli dobré sportovní podmínky,“ uvedl rektor Miroslav Brzezina během slavnostního galavečera.

Porota vybírala z 323 filmů z 68 zemí světa. Mezi přihlášenými filmy byly zastoupeny téměř všechny evropské země, ale i autoři z blízkého východu a třeba z Brazílie. Hlavní cenu získal film Zátopek o světové běžecké legendě. Mezi oceněnými filmy je i Příběh obyčejného kluka, fotbalisty Jana Kollera. Devětačtyřicetiletého útočníka Jan Kollera nebylo možné na hřišti s jeho 202 centimetry výšky a 99 kilogramy váhy možné přehlédnout. Jeden z nejvyšších profesionálních fotbalistů s přezdívkou "Dino" nechyběl na pódiu a patřil i k nejfotografovanějším sportovním legendám festivalového dne.

Cenu ředitelky festivalu získal film Poslední závod, který líčí příběh lyžařů Hanče, Vrbaty a německého všestranného sportovce Ratha. Ve filmu si jednu z epizodních rolí zahrál i pedagog Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL Jan Koprnický. „Roli ve filmu jsem dostal jako dárek a musím říct, že být u toho, jak film vzniká, byla zajímavá zkušenost. Příběh mě oslovuje, protože pocházím z tohoto kraje, navíc jsem si uvědomil, že otázka česko-německého soupeření byla velmi silná i před první světovou válkou,“ uvedl krátce před světovou premiérou Jan Koprnický.

V porotě letos zasedl i vedoucí Katedry tělesné výchovy a sportu a proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Aleš Suchomel. „Vidět tu plejádu sportovních filmů pro mě bylo nesmírně inspirativní. A moc mě potěšilo, kolik filmů se na festivalu sešlo z naší republiky. Filmy jako Zátopek nebo Posední závod jsou opravdu výborné, splácíme jimi jistý dluh těm, o nichž pojednávají a navíc mají velký přesah i do budoucnosti,“ řekl proděkan Suchomel.

 

„Těší mě, že porota pracovala jako tým a ohnivě diskutovala i o maličkostech. To umožnila aplikace FilmFreeway, kde se každý člen poroty mohl seznámit s výběrem už před oficiálním zasedáním,“ uvedla ředitelka festivalu Renata Balašová.

Většina hostů galavečera v univerzitní aule včetně ředitele České televize ocenila humor, který se nesl celým programem moderovaným Daliborem Gondíkem. „Večer mě bavil. Byla tam řada zajímavých čísel, které by obstály i ve velkých televizních programech. Především taneční vystoupení Mr. Kriss pokládám za opravdu impozantní,“ zhodnotil program ředitel České televize Petr Dvořák. Česká televize pořizovala z galavečera záznam.

Novinkou letošního galavečera bylo vyhlášení ceny Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské, kterou si převzal fenomenální judista Lukáš Krpálek. „Chci moc poděkovat za tuto cenu. Je pro mě výjimečná nejen tím, že Věra Čáslavská pro mě byla příkladem výborného sportovce, ale i vynikajícího člověka. Toho si nesmírně vážím,“ pronesl držitel zlatých olympijských medailí z Ria a Tokia Lukáš Krpálek.

Sportovci se svěřili s tím, jak zvládají frustraci a stres

Součástí festivalového dne na TUL byla i mezinárodní konference a diskuse Mental Health, jež se živě streamovala do všech 130 zemí na FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs). Vystoupili na ní bývalí čeští sportovci – olympijský vítěz z Nagana, hokejový brankář Dominik „Dominátor“ Hašek, čtyřnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu a absolvent TUL Tomáš Kraus nebo pokořitelka tří osmitisícovek Klára Kolouchová. Světový sport zastupovali předseda jamajského olympijského výboru Christopher Samuda či rychlobruslařka Margriet de Schutter. Ta publiku představila svůj oceňovaný dokument Going deep for Vancouver. Popisuje stav sportovkyně, jež po vyškrtnutí z reprezentace utrpěla duševní krizi.

Sportovci při debatě v aule popsali své recepty, jak se vyrovnat se stresem, tlakem nebo koncem kariéry. Užitečné postřehy k budování silného duševního zdraví přidal trenér a mentální kouč vrcholových sportovců Marian Jelínek. Podle něj musí budování psychické odolnosti člověka začít už u dětí. „Děti dnes vozíme auty do školy, na tréninky, z vytopených aut vystupují do vytopených místností. Nejsou odolné. Dnes ani učitel nesmí dítěti říct, že má nadváhu, je to šikana. Vychováváme princezničky na hrášku – lidi, kteří nejsou odolní a až přijde zátěž, tak se sesypou,“ upozornil Marian Jelínek.

Tlak na psychiku nejen sportovců vytvářejí podle něj i sociální sítě. „Síla toho, jak se nás všechna negativa dotknou, je v nás. Jde o to, jakou emoční hodnotu tomu dáme. Zkrátka platí, že když nejde o život, nejde o nic. A i když musí sportovec opustit svoji kariéru, otvírá se mu zase něco nového,“ řekl Marian Jelínek.

Jeho slova potvrdila i Margriet de Schutter. Někdejší elitní závodnice po nuceném konci kariéry založila online platformu pro bývalé sportovce nebo napsala knihu konci kariéry patnácti olympioniků a olympioniček.

Sportfilm zapojil studenty a prolnul se s TULfestem

Letošní Sportfilm se poprvé úzce propojil s TUL. Nejen galavečerem v aule nebo porotcem z katedry tělesné výchovy, ale i zapojením studentů do organizace festivalu. Studenti studijního programu Sport se zaměřením na zdravý životný styl pomáhali organizátorům v rámci svých školních praxí. „Festival obecně může pomoci zvýšit zájem mladých lidí o sport. Filmy ze sportovního prostředí určitě mají sílu motivovat. Festival ale také dává možnost, aby se i naši studenti hlásili se svými snímky. V rámci předmětu multimédia ve sportu natáčejí vlastní videa a je zde prostor přihlásit je do festivalové sekce dokumentárních nebo motivačních snímků. Minimálně šanci na zvláštní cenu poroty určitě ti nejlepší mají,“ zmínil proděkan Aleš Suchomel.

Součástí festivalového dne byl i tradiční TULfest na Univerzitním náměstí. Během odpoledne měli studenti možnost poslouchat kapely, navštívit stánky univerzitních spolků, soutěžit a třeba vyhrát skipasy na Ještěd nebo permanentku od akademického sportovního centra. Mohli si prohlédnout sanitní vůz fakulty zdravotnických studií nebo sledovat jízdu studentské formule fakulty strojní. Prvních 200 prváků dostalo na přivítanou dárkové tašky. A program vygradoval vystoupením hlavní hvězdy Paulie Garanda a DJ Kenny Rougha. „Spojení se Sportfilmem vnímáme jako dobrý tah. Už jen účast na TULfestu byla větší než jindy, velkou roli sehrálo i večerní vystoupení,“ zhodnotil za organizátory TULfestu Ondřej Moš.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce