Duo docentky přivezlo smích, který tuhne na rtech a nutí k zamyšlení

IMG_3174-2.jpg
Socioložky Kateřina Lišková a Lucie Jarkovská vkládají do svých stand-upů jen skutečnost. Foto: Adam Pluhař, TUL

Ani jedna glosa z výstupů Dua docentky – socioložek Kateřiny Liškové a Lucie Jarkovské – není fabulace. Je to realita genderové nerovnosti nebo sexismu posbíraná na českých univerzitách. A se svým stand-upem Najdi 5 rozdílů mezi univerzitou a Tinderem, který poukazuje na problém sexuálního zneužívání, vystoupily akademické performerky na TUL.

Socioložky se zabývají sexualitou a genderem a výsledky svých výzkumů popularizují pomocí stand-upu jako Duo docentky. Humor je pro ně nástrojem angažované vědy, která nejen popisuje realitu, ale má také ambici ji proměnit. Kateřina Lišková a Lucie Jarkovská si nemusí psát scénář, ten drsně tvoří sám život. To je podstata výstupů dvojice akademiček, které dokáží rozesmát, aby smích vzápětí přešel v šok a nutil přemýšlet nebo jen kroutit hlavou.

„Eva je stále úžasně štíhlá a pořád stejně studená. Navenek ne, ale uvnitř ano. Ví, co na mě platí, mrcha. Co naplat, když mi každý rok přijde do ročníku nové řezivo?,“ cituje Duo docentky v posluchárně budovy G z veřejného blogu pedagoga nejmenované univerzity. Sdělení blogu pronášejí performerky ironizujícím hlasem a lehce přehnanou divadelní dikcí. Takže se posluchač směje. Dokud mu nedojde děsivá podstata blogu. Posluchárnou ale zní třeba pohled na studentky, kterou univerzitní pedagog vtělil do básně. A na převážně studentské publikum se valí další „poklady“ sbírky obou socioložek. Občas se ozve zasmání, na hurónský smích ale čekáte marně.

„Lidé na humor v našich výstupech mohou reagovat různě. V ideálním případě, když člověk s tématem úplně nesouzní, se díky humoru může uvolnit a může se více otevřít. Ale není to jediná možná reakce. Lidé se můžou i naštvat,“ říká Kateřina Lišková z Historického ústavu Akademie věd ČR, kde se mimo jiné zabývá dějinami genderu, sexuality nebo expertizy a zdraví.

„Po každém stand-upu přijde někdo, kdo řekne, že to bylo výborné, ale že se nedokázal smát. Všechno, co říkáme, je pravdivé. Už jsme i rezignovali na psaní stand-upových scénářů. A co se našeho žánru týká, je to ta nejtrpčí tragikomedie,“ doplňuje Lucie Jarkovská z Institutu výzkumu inkluzivního vzdělávání PdF MUNI, jež se zabývá genderově citlivou výchovou a vzděláváním, sexuální výchovou a obecně nerovnostmi ve vzdělávání.

Realita z výzkumů i médií

Duo docentky dává do výstupů realitu z vlastních výzkumů, stejně jako aktuální případy sexuálního obtěžování, které univerzity v celé zemi řeší. Pokud se posluchači nad podstatou toho, co slyší i zamyslí, výstup splnil jeden ze svých účelů. Studenti nebo vyučující tak mohou pochopit, že třeba i nevhodný vtip na tělesné proporce může být sexuálním obtěžováním. „Když to od nás slyší, snáz si to uvědomí. Otevře to jiné způsoby uvažování,“ dodává Kateřina Lišková.

Den před vystoupením na TUL mělo Duo docentky stand-up na ústecké univerzitě. Performerky ale vozí své stand-upy i do klubů. „Vždy vidím v publiku mnoho zděšených tváří. Chceme ilustrovat to, že žijeme v kultuře, kde některé věci spoustě lidem nepřijdou vůbec divné. Přitom jsou to věci, nad nimiž velké části lidí spadne brada. Třeba, když někdo mluví o studentkách jako o řezivu. Někdo to zkrátka považuje za tak normální, že to pod svým jménem zveřejní na svém webu,“ říká Lucie Jarkovská.

Dvojice zároveň dodává, že slýchá i reakce samotných mladých žen, zda už není té korektnosti ve společnosti příliš. „A naopak přicházejí i starší muži, o kterých by člověk řekl, že to je generace, pro kterou to, o čem vyprávíme, bývalo normální, ale oni nám říkají, že naše vystoupení bylo výborné.“

V závěru stand-upu na TUL mohli všichni, kdo stále tápou, jak naložit se svou výukou, aby nebyli obviněni z predátorství, nalézt odpovědi v bezplatné poradně. A připraven byl i test. Prověřil, zda má vyučující šanci eticky obstát u generace Z.

Zájemci si také mohli koupit knihu Dua docentek Feministkou snadno a rychle.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385