Inspirativní výstava studentů univerzity třetího věku

Snímek z absolventské prezentace Boženy Košilkové.
Snímek z absolventské prezentace Boženy Košilkové.

Fotografie absolventů uceleného studia Digitální fotografie a počítačová grafika zdobí prostory nákupní galerie Plaza.

Vystavené práce představují soubor závěrečných prací patnácti čerstvých absolventů oblíbeného uceleného studia, které nabízí Univerzita třetího věku při Centru dalšího vzdělávání TUL (U3V). Vernisáž výstavy se konala v úterý 7. května dopoledne a pro fotografy z U3V byla zároveň ukončením studia – převzali osvědčení o absolvování čtyřsemestrálního uceleného kurzu. 

Každou chvíli se přistihnu, že přemýšlím o tom, že bych měla to, co vidím, fotografovat a jak bych viděné nejlépe pojala.

Snímky stojí za zhlédnutí, z většiny z nich je možné vycítit tvůrčí obrat v přístupu k fotografii jako médiu, které dokáže podat svědectví o světě.

„Nahlížím teď na fotografii úplně jinak. Pečlivě zvažuji, kdy mám fotografovat, za jakého světla a vybírám i místo – je důležité být ve správný čas na správném místě. Každou chvíli se přistihnu, že přemýšlím o tom, že bych měla to, co vidím, fotografovat a jak bych viděné nejlépe pojala,“ říká jedna z absolventek Anna Smutná, která se ve svých závěrečných pracích inspirovala významem dřeva v krajině italských Alp.

Všichni účastníci se první dva semestry kurzu věnovali fotografické technice, funkcím a možnostem svého fotoaparátu, v dalších semestrech se soustředili na skladbu obrazu, kompozici, tedy vlastní ztvárnění viděného/fotografovaného. Během studia si osvojili také možnosti editace a prezentace svých snímků, včetně sestavení prezentací doplněných vhodnou hudbou v programu Powerpoint atd.

„Mladí studenti jsou zvyklí vnímat hodně vizuálně, to ti starší jsou naučení přijímat informace hlavně sluchem, což je při výuce fotografie specifikum. Jsou také poctivější, na hodiny chodí připravení, zadané téma měli na další hodinu vždy pečlivě zpracované,“ říká lektorka uceleného studia, fotografka Lenka Václavíková.

„O kurz je velký zájem, v příštím akademickém roce ho určitě chceme otevřít znovu. Přihlášky mi chodí už teď. Přijímáme je až do konce srpna. Bližší informace o všech našich kurzech aktualizujeme na www.cdv.tul.cz,“ doplňuje manažerka U3V Andrea Jakubcová.

Výstavu absolventských fotografií můžete v 1. patře liberecké NG Plaza vidět až do 30. května.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541