Zveme na dvě výstavy dvou generací

Textilie a vzory, které vytvořily studentky Dětské univerzity, můžete vidět v obchodním domě Fórum. V Krajské vědecké knihovně v Liberci vystavují své obrazy tvůrci z Univerzity třetího věku.

Sedm mladých návrhářek z Liberce, Mladé Boleslavi, Hradce Králové, Mělníka a dalších měst výstavou svých látkových vzorů ukončilo obor Textilní technologie a vzorování, který si v tomto akademickém roce vybraly z nabídky Dětské univerzity. Po celý rok je základními i pokročilými technikami textilní výroby provázeli pedagogové z katedry textilních technologií naší fakulty textilní.

„Na základě zadaného tématu, pro letošní rok to byla Flóra v kontinentech, děti v rámci ateliéru připravovaly předlohy, které následně zpracovávaly až po finální realizaci do tkaniny a pleteniny v poloprovozních laboratořích naší katedry,“ přiblížila náplň oboru vedoucí katedry textilních technologií FT TUL Brigita Kolčavová Sirková. Inspiraci pro své vzory našly mladé tvůrkyně v květech a květenstvích, které prostudovaly při exkurzi do liberecké botanické zahrady. Práce na jednotlivých zařízeních ve tkaní, pletení i předení jim podle vedoucí katedry a garantky oboru nečinila žádné obtíže a výborně zvládly i závěrečné obhajoby, kdy komisi zodpověděly všechny otázky.

„Je to velice talentovaná skupinka dětí – pět z nich chodí do základní umělecké školy. Pevně věřím, že některé z nich za pár let potkáme na fakultě v některém z našich studijních programů,“ doplňuje Brigita Kolčavová Sirková.

Výsledky posuďte sami, výstava na téma Flóra v kontinentech je v přízemí OC Fórum v Liberci k vidění do 19. července.

Mladé adeptky oboru spolu s dalšími více jak 170 studenty ze základních a nižších stupňů středních škol, kteří zvolili některý z dalších oborů Dětské univerzity, definitivně stvrdí ukončení svého studia v sobotu 28. června. Při slavnostní promoci složí slib absolventa a z rukou rektora Technické univerzity v Liberci převezmou diplom. Tím také skončí již čtvrtý ročník Dětské univerzity, který v posledních dvou letech pořádáme pod hlavičkou projektu Otevřená univerzita. V letních měsících na něj ještě naváže táborová verze, Letní dětská univerzita, která nabídne mimo jiné také obor Textilní technologie.

Do Krajské vědecké knihovny v Liberci můžete zajít na výstavu frekventantů kurzů malby, který v tomto semestru nabídla Univerzita třetího věku při Centru dalšího vzdělávání TUL.

„Kurz malby otvíráme opakovaně v letním semestru, letos jsme pro velký zájem otevřeli dokonce dvě skupiny – pokročilé a začátečníky. Přihlásilo se do nich 35 účastníků. Výstava prezentuje práce obou skupin,“ říká manažerka Univerzity třetího věku Andrea Jakubcová.

Také Univerzita třetího věku, pro zájemce s maturitou ve věkové kategorii 50+, nabízí celou řadu dalších kurzů, z nichž si letos v obou semestrech vybralo vždy více jak 360 studujících. Kromě toho Centrum dalšího vzdělávání otevřelo v roce 2013 Univerzitu volného času pro věkovou skupinu 30+.

Výstavu maleb, v nichž seniorští umělci zpracovávali témata Inspirace ve vlnách, Chobotnice, Kubistická deformace tvarů a barev, Co zrcadlí střípky? ad., můžete v suterénu Krajské vědecké knihovny v Liberci vidět do 28. června.

Radek Pirkl 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541