Liberec bude náš, až přijmeme »německý« Liberec

Odsun Němců z Liberce1.jpg
Jen v první vlně bylo odsunuto nebo odešlo z Liberecka 24.000 Němců.

ROZHOVOR. Vztah ke »svému« Liberci si můžeme vytvořit skrze znalost jeho německé minulosti. To tvrdí historička Kateřina Lozoviuková z naší katedry historie, která bude zítra přednášet na semináři Nechtění spoluobčané o tom, jak se žilo Němcům v socialistickém Československu. Třídenní seminář v rámci cyklu Česko-slovenské vztahy pořádá katedra historie FP TUL ve dnech 17.–19. srpna na naší univerzitě.

V roce 1945 byli odsunuti Němci z Československa, zůstali tu nějací?
Zůstaly tu tři skupiny. Lidé z výroby, kde chyběly pracovní síly, typicky třeba horníci. Těmto lidem se říkalo specialisté. Zůstat mohli i Němci ze smíšených manželství. Třetí skupina, početně nejmenší, byli tzv. antifašisté. Jednalo se především o komunisty nebo sociální demokraty. Řada z nich toto rozhodnutí státních orgánů vítala, pak ale radost vyprchala. Tito lidé byli zvyklí se aktivně podílet na politickém a veřejném životě. To jim ale až na ojedinělé výjimky umožněno nebylo. Většina z nich získala státní občanství až po květnových volbách v roce 1946. Byli politicky a občansky neutralizováni, odstavení a zklamaní.

Jak se tu Němcům, kteří zůstali, po roce 1945 žilo?
Ne příliš dobře. V prvních letech po válce československá společnost příliš nediferencovala mezi jednotlivci německé národnosti. Němec byl zkrátka Němec, a to znamenalo nacista, teze o kolektivní vině se v praxi hojně uplatňovala. Proto Němci, kteří mohli původně v Československu zůstat, začali stále vážněji uvažovat o vystěhování do vznikajících německých republik. Legální emigrace se pro většinu z nich v souvislosti s únorovým převzetím moci komunisty stala de facto nemožná. Nucené plošné navrácení státního občanství v roce 1953 řada německy mluvících obyvatel již nevítala. Někteří z nich, motivovaní především snahou po trvalé emigraci a touhou po setkání s vysídlenými příbuznými, se pokusili státní hranice ilegálně překročit, což bylo v 50. letech spojeno se značným rizikem a hrozbou mnohaletého žaláře.
V nové ústavě z roku 1960 se v části, která se zabývá menšinami, s Němci nepočítá. K určité kvalitativní změně dochází až v období tzv. pražského jara, završena pak byla vznikem Kulturního sdružení občanů německé národnosti. Jak již z názvu vyplývá, jeho činnost byla spjata především s kulturními aktivitami. Tato organizace na rozdíl od celé řady dalších nebyla po nástupu tzv. normalizace zakázána, naopak stala se spolehlivým instrumentem prosazování státní politiky. Německá menšina zůstala až do listopadu roku 1989 v hledáčku Státní bezpečnosti, o čemž svědčí řada nejen archivních dokumentů. Být Němcem znamenalo až do roku 1989 být nechtěný.

Čeští Němci, i když sledovaní StB, po roce 1953 postupně splynuli s davem?
Asimilovali se jednak vlivem klasických perzekučních nástrojů státu, jednak přirozenou cestou: uzavírali sňatky s Čechy a ve smíšených rodinách na děti řada z nich už německy nemluvila. K asimilaci přispíval i fakt, že se státní politika snažila odstranit příběh německých spoluobčanů z kolektivní paměti. A myslím, že se jí to dařilo. Ostatně i já jsem jako malá holka netušila, že jsem se narodila a žiji ve městě, které bylo kdysi většinově jazykově německé. S tímto faktem jsem poprvé byla konfrontována zhruba ve věku 11 let. Při nákupu u řezníka jsem se smála tomu, jak podivně prodavačka mluví. Babička mě tehdy okřikla a řekla mi, ať se neposmívám, že paní je přece Němka. Ve škole se o tom samozřejmě vůbec neučilo a tento stav zůstal v řadě případů nezměněn po celé 20. století.

Reichenberg/Liberec, bývalý klenot německého průmyslového severu Čech, byl odsunem Němců výrazně zasažen. Zpřetrhány byly tradice, rodiny i výroba. Má Liberec šanci na renesanci své bohaté minulosti?
Důležité pro budoucí kladný vývoj je vrátit městu paměť. Dnešní Liberečané si většinou asi ani neuvědomují, že Liberec byl před válkou německé město s českou menšinou. O této době panuje ve společnosti velká neznalost.
Období a priori negativného vztahu k Němcům jsme, věřím, už překonali, teď je potřeba odbourat neznalost vlastní historie a přihlásit se k ní. K této dějinné epoše už existuje řada kvalitních historických výzkumů, takže je o co se opřít.

Problém je možná v tom, že historické práce jsou většinovému čtenáři svým rozsahem nebo odborností nepřístupné?
Pak je tu literatura. Spisovatelé jako Radka Denemarková, Kateřina Tučková nebo Jaroslav Rudiš díky daru fabulace a vyprávění umějí společnosti témata jako odsun Němců a jejich poválečné osudy podat velmi poutavou formou. Knihy Peníze od Hitlera či Vyhnání Gerty Schnirch otvírají diskuzi v široké společnosti. Není výjimkou, že jejich autoři vycházejí z podrobného studia pramenů a odborných textů, takže vědecká historická práce se tu velmi vhodně zúročuje.
Jsem proto dvojnásob ráda, že Jaroslav Rudiš, mimochodem absolvent naší historie a germanistiky, přijal pozvání a zahájí třídenní seminář Česko-slovenské vztahy čtením ze svého románu Grandhotel, který se v jedné rovině vyprávění dotýká také příběhu Němců z Liberce.
Důležité pro oživení paměti města jsou také pamětní desky, pomníčky a památníčky. Může se nám to zdát k smíchu, ale funguje to. Odhalení „obyčejné“ pamětní desky se většinou děje za pozornosti médií, tím se zpráva dostává k veřejnosti a ve společnosti se tak s každým pomníčkem otvírá prostor k debatě. V Liberci třeba postrádám památníček věnovaný Karlu Kostkovi, který byl až do roku 1938 starostou Liberce. Tento demokrat s velkým osobním nasazením hájil město proti nacistickým záměrům. Dnes se o něm téměř neví, zemřel v zapomenutí kdesi v Praze. Určitě by si zasloužil, aby některá z ulic v Liberci nesla jeho jméno. Připomínejme si takové osobnosti! Beztoho, aniž bychom znali a přijali svou historii, si nevytvoříme vztah ke „svému“ městu, a to je pro jeho další rozvoj rozhodující.

Děkuji za rozhovor.

Radek Pirkl

XXVI. ročník semináře Česko-slovenského vztahy, letos s tématem Nechtění spoluobčané, se koná od středy 17. do pátku 19. srpna. Spolupořádají ho katedra historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, Vzdělávací nadace Jana Husa a Ústav pro studium totalitních režimů pod patronací Česko-slovenské komise historiků a za spolupráce s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., Ústavem politických vied SAV a Severočeským muzeem v Liberci. Záštitu nad letošním ročníkem převzal náměstek pro kulturu města Liberce Ivan Langr.
Seminář zahájí dnes odpoledne čtením ze svého románu Grandhotel Jaroslav Rudiš. Všichni jsou zváni od 16.30 hodin do Severočeského muzea v Liberci, vstupné na autorský večer je volné.
Program a další informace o semináři najdete zde.
 

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce