V Mnichově se představují naši designéři. Máme jednu zlatou

Small Colossus_Oldřich Plíva_fosforeskující skleněná plastika (1).jpg
Small Colossus_Oldřich Plíva_fosforeskující skleněná plastika (1)

ZLATOU MEDAILI získal Oldřich Plíva na prestižní mnichovské výstavě designu a umění konané pod hlavičkou veletrhu Internationale Handswerkmesse, kde vystavuje skleněné plastiky. Marcela Kindl Steaffanová tam prezentuje své šperky. Oba jsou pedagogové katedry designu naší fakulty textilní.

V Mnichově ve výstavní sekci nazvané Schmuck je od středy k vidění také liberecká kolekce s názvem Mimikry – Skryté síly přírody. Jedná se o šperky vytvořené z mosazných a měděných drátků opatřených patinou. Šperky působí nenápadně, tedy v kontextu přírody. Jako by je jejich autorka „pouze“ našla v lesním podrostu, větvích nebo ve změti jehličí.

„Mimikry jsou v přírodě otázka života a smrti,“ říká ke kolekci její autorka Marcela Kindl Steffanová. Kontext je pro její tvorbu rozhodující. Například chátrající textilní továrna v jejím rodném Novém Městě pod Smrkem ji před časem inspirovala k vytvoření série Šperk pro industriální architekturu, která jí vynesla nominaci na šperkaře roku v soutěži Czech Grand Design a v přehlídce Národní cena za studentský design. Tyto šperky vystavovala v roce 2015 také na naší univerzitě. 

„Ráda pracuji cestou site specific. Bez příběhu nebo atmosféry konkrétního místa by mé šperky často nevznikly,“ říká o své tvorbě Marcela Kindl Steffanová, která třetím rokem působí jako asistentka studijního zaměření sklo a šperk katedry designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Ve stejném ateliéru pracuje od roku 2013 trvale také pedagog a tvůrce Oldřich Plíva. Ten v Mnichově vystavuje skleněné plastiky v sekci Meister der Moderne.

„Moji tvorbu předurčují vlastnosti skla jako sochařské hmoty. Mé práce jsou o podstatě existence tvaru, objemu i pohybu v gravitačním poli Země,“ charakterizuje svou tvorbu Oldřich Plíva, jehož dílo je zastoupeno ve sbírkách domácích i světových muzeí umění a galerií, například i v pařížské Musée des arts décoratifs.

„Vyhýbám se stereotypu estetické produkce a estetizaci vůbec. Nezatěžuju plastiku dějem, zajímám se o charakter tvaru, jeho tektoniku, nároky na hmotu a vztah k barvě,“ dodává autor.

V Mnichově vystavuje Oldřich Plíva plastiky s názvy Stigma 1, Small Colossus, jedno dílo bez názvu a Pouch 1. Právě za tento skleněný objet získal Oldřich Plíva v Mnichově Zlatou medaili Bayerischer Staatspreis, kterou bavorské ministerstvo hospodářství uděluje za výjimečné umělecké a technické ztvárnění.

Mezinárodní designérské a umělecké přehlídky v Mnichově jsou součástí veletrhu Internationale Handswerkmesse and «Handwerk & Design» v Mnichově, který se koná ve dnech 8.–14. března v hale B1 mnichovského výstaviště.

Výstavu Schmuck s více jak padesátiletou tradicí sestavili kurátoři z tvorby 67 umělců z 31 zemí. Výstava si klade za cíl představit to nejzajímavější ze současného světového šperku. V počátečním výběru měli kurátoři v hledáčku práce 700 autorů. Více zde.

Přehlídka Meister der Moderne se zaměřuje na tvorbu renomovaných autorů. Letos představuje práce 34 tvůrců ze 14 zemí. Více najdete zde.

Výstavy se konají od 8. března do 14. března rovněž v hale B1 mnichovského výstaviště.

Loni vystavovala na přehlídce Schmuck také pedagožka z ateliéru skla a šperku Ludmila Šikolová a na studentské přehlídceTalente se představil náš student katedry designu Jakub Neufuss. Psali jsme o tom zde.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 384