Špička českých a slovenských šperkařů k vidění v Galerii N

Blanka Cepková.jpg
Šperky míří do Jablonce. Na snímku práce Blanky Cepkové.

Výstava Zóna bez hranic přinese díla více jak 30 českých a slovenských současných šperkařů. Kromě Jablonce nad Nisou, kde ji můžete zhlédnout od úterý 7. listopadu, bude putovat do galerií v Praze, Bratislavě a polské Legnicy.

Jednou ze tří kurátorek unikátní výstavy je Marcela Kindl Steffanová z katedry designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

„Práce vybraných autorů prezentují celou škálu přístupů k různorodým materiálům a technologiím. Společným pojítkem zastoupených autorů je originalita, kreativita a schopnost prostřednictvím šperku předávat silnou uměleckou výpověď. Vybrali jsme to nej ze současného šperku obou zemí,“ říká Marcela Kindl Steffanová, která je vyučující v ateliéru Šperku a která je sama tvůrkyní originálních šperků. I s její prací se budete moci na přehlídce autorského šperku Zóna bez hranic seznámit.

Na výstavě bude svou tvorbou zastoupena i vedoucí našeho šperkařského ateliéru Ludmila Šikolová, dále za katedru také Veronika Pouzarová.

„Je radost sledovat, jak se někteří naši studenti ve šperku našli. Naším ateliérem prošli lidé, kteří jsou dnes už ve šperkařském světě pojmem. Výstava představí mimo jiné skvělé práce dvou našich absolventek Terezy Borlové a Alžběty Dvořákové,“ dodává Marcela Kindl Steffanová.

Kromě ní jsou kurátorkami výstavy také Tereza Vernerová Volná a za slovenský úhel pohledu Mária H. Nepšinská.

Podle kurátorek kombinace vystavených šperků z Česka i Slovenska poukazuje na fakt, že šperkaři z obou zemí jsou spolu stále schopni výtečně komunikovat prostřednictvím své tvorby, která jako by rozdělení Československa téměř nezaznamenala.

„Společně tak překračují hranice zemí i zažitých představ o tom, co vše může být šperkem,“ doplňuje Tereza Vernerová Volná.

Výstava Zóna bez hranic, Česko-slovenský autorský šperk má v jablonecké Galerii N vernisáž v úterý 7. listopadu v 17.00 hodin. K vidění tam bude do 28. listopadu. Do června příštího roku pak výstava poputuje postupně do dalších měst se silnou šperkařskou tradicí: Prahy, Bratislavy a polské Legnicy.

-pir-

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541